Eksisterer egentlig Bielefeld?

Ordføreren lover én million euro til den som kan bevise at Bielefeld IKKE eksisterer.

(tyskpolitikk.no): På et studenthjem i Kiel i 1993 oppdaget informatikeren Achim Held at ingen han kjente hadde vært i den tyske byen Bielefeld.

– På spørsmålet “har du noen sinne vært i Bielefeld”, svarte nesten alle “nei”. Dette oppdaget jeg og noen venner på en fest i studenthjemmet i Kiel tilbake i 1993. En student fortalte at han var fra Bielefeld. En annen student svarte at “Bielefeld finnes da ikke”

Og der startet en av det moderne Tysklands mest kjente konspirasjonsteorier. Achim Held fulgte opp med et innlegg på nettsiden de.talk.bizarre, som siden har blitt delt utallige ganger. I et intervju med FAZ forteller Held at det var mange grunner til å betvile byens eksistens.

– Kort tid senere kjørte vi forbi Bielefeld på Autobahn. Og på grunn av veiarbeid var det satt en strek over “Bielefeld” på alle skiltene. 

Konspirasjonsteorien kan heller ikke kritiseres for å mangle prominente støttespillere.

I 2012 ble forbundskansler Angela Merkel tildelt den tyske sosialprisen, for sine mange arrangementer og borgersamtaler i det ganske land. I sin takketale trakk kansleren frem et av arrangementene, som tilfeldigvis fant sted i Bielefeld.

– Dersom byen i det hele tatt eksisterer. Jeg har i hvert fall et inntrykk av at jeg har vært der, tilføyde kansleren til latter fra salen. 

Den 30 år gamle Juso-lederen Kevin Kühnert, som av mange tror kan bli sosialdemokratenes neste partileder, er derimot én som antagelig vil opponere mot konspirasjonen. For sesongen 2019-2020 har ungdomspolitikeren nemlig sesongkort på hjemmebanen til det lokale laget Arminia Bielefeld, som spiller i 2. Bundesliga.

Lover én million i dusør

Antagelig har konspirasjonsteorien først og fremst blitt en suksess for byen og dens innbyggere (dersom de eksisterer).

For PR betyr oppmerksomhet og turisme. I 2009 støttet det lokale universitetet, og flere private sponsorer, kinofilmen “Die Bielefeld Verschwörung”, som handler om den påståtte konspirasjonen.

I 2019, 25 år etter teoriens fødsel, sørger byens borgermester for overskrifter i tysk og internasjonal presse.

– Dersom du kan bevise at Bielefeld faktisk ikke eksisterer, vinner du én million euro. 

Utsagnet er ment for å skape oppmerksomhet, nøye planlagt av byens markedsavdeling. Målsetningen er økt oppmerksomhet, interesse og turisme for byen som ifølge Wikipedia har 330 000 innbyggere, og ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Foto: https://www.flickr.com/photos/nilse/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: