Dilemmaet Viktor Orbán

Er det plass til ungarske Fidesz i den konservative partigruppen EPP?

(tyskpolitikk.no): Denne uken gikk Ungarns president Viktor Orbán til frontalangrep på lederen for den europeiske kommisjonen Jean-Claude Juncker. Skattebetalernes penger har blitt brukt til plakater og reklame landet over, hvor Juncker og EU-kommisjonen blant annet beskyldes for å ha åpnet Europa for innvandring.

Saken fortsetter under tweeten.

I kampanjen settes kommisjonspresidenten i bås med milliardæren George Soros, en annen personlighet Orbán har gjort til syndebukk, og brukt aktivt i sine nasjonalistiske kampanjer for å vende den ungarske befolkningen vekk fra moderne, liberale og demokratiske verdier.

Orbáns parti Fidesz, som alene sitter med flertallet i det ungarske parlamentet, tilhører det europeiske folkepartiets gruppe. Det samme gjør det luxemburgske partiet til Jean-Claude Juncker, CSV (Chrëschtlech-Sozial Vollekspartei).

Juncker: – De hører ikke hjemme i EPP

Lederstilen og politikken til det ungarske partiet Fidesz har allerede ført til reaksjoner fra den Europeiske Union. Tilbake i september 2018 vedtok Europaparlamentet å innlede en prosess etter Lisboa-traktaten artikkel 7, som innebærer at landet i ytterste konsekvens kan miste stemmerett i ministerrådet, ett av unionens to lovgivende organ.

Begrunnelsen bak anklagene er at Orbán og co over mange år skal ha handlet i strid med grunnleggende felleseuropeiske verdier ved å tie opposisjonen, frata domstolene kompetanse og å kvele ungarske forsknings- utdannings, og medieinstitusjoner. 

Det siste angrepet på kommisjonspresident Juncker har ikke gjort forholdet bedre, i alle fall ikke for de øvrige partiene som tilhører det europeiske folkepartiets gruppe (EPP), Europaparlamentets største gruppering av nasjonale partier.

– Mot løgner er det ikke mye du kan gjøre, kommenterte Juncker, og oppfordret deretter partigruppens nyvalgte Spitzenkandidat Manfred Weber og resten av ledelsen i EPP til å vurdere om det er plass til Fidesz frem mot Europavalget i slutten av mai. 

Kristendemokratene fordømmer

De tyske regjeringspartiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich Soziale Union) er det største nasjonale partiet innad i EPP, etterfulgt av de franske republikanerne, spanske Partido Popular og polske PO.

Annegret Kramp-Karrenbauer, kristendemokratenes nyvalgte partileder, truer nå med å sette en stopper for den regelmessige kontakten med Orbáns parti Fidesz. Partilederkollega Markus Söder (CSU) slår fast at den ungarske statslederen beveger seg i feil retning. 

Det er særlig interessant at representanter fra nettopp det bayerske søsterpartiet CSU kritiserer kampanjen offentlig. De sørtyske kristendemokratene er noe mer konservative enn storesøster CDU. I kompani med den østerrikske kansleren Sebastian Kurz har Markus Söder og co brukt Orbán og hans innvandringspolitikk for å legge press på CDU, og de øvrige, mer migrasjonsvennlige partiene innad i EPP. Som Söder selv påpeker har Bayern og CSU “alltid hatt et godt forhold til Ungarn”.

Høsten 2018 ble Manfred Weber valgt til å lede valgkampen til den konservative partigruppen frem mot Europavalget i mai 2019. Som Söder er også Weber CSU-mann, og har ved flere anledninger vegret seg fra å kritisere Orbán og hans regime. Juncker-kampanjen til den ungarske presidenten har likevel blitt for mye for Weber også, som i et intervju hos tv-verten Maybrit Illner røpet at nok snart er nok. 

Uten å entydig røpe sin holdning til spørsmålet om Orbán og co får fortsette som en del av EPP, fortalte 46-åringen fra Bayern at “Orban må endre retning”. Videre ga den potensielle kommisjonspresidenten uttrykk for at den konservative gruppen på ingen måte er avhengige av det ungarske partiet.

– Fidesz har 13 representanter i Europaparlamentet. I et parlament med over 750 representanter vil ikke de 13 spille en avgjørende rolle for Europas fremtid, fortalte Weber videre, og røpet at eksklusjon av det ungarske partiet i alle fall er under vurdering.

Dilemmaet Viktor Orbán

Så enkelt er det likevel ikke å kvitte seg med Orbán og hans nasjonalistiske parti. Selv om Fidesz “bare” har 13 representanter i dagens Europaparlament, kan symboleffekten ved en eksklusjon bli langt viktigere, og få langt verre konsekvenser for Weber og hans meningsfeller i EPP.

I resten av Europa er populistene på fremmarsj. Siste meningsmålinger viser dramatisk tilbakegang for de etablerte partiene, først og fremst EPP og den sosialdemokratiske sammenslutningen S&D (Progressive Alliance of Socialists and Democrats). 

Spådommene for det kommende Europavalget er allerede dystre. I Brüssel er man redd for at de mange EU-kritiske partiene vil sørge for handlingslammelse i de lovgivende organene.

Dersom Weber og resten av ledelsen i EPP avslutter samarbeidet med Fidesz, vil Orbán etter alt å dømme slutte seg til populistene. Personligheter som Marine Le Pen, Matteo Salvini og Jaroslaw Kaczynski gleder seg til å slå politisk mynt på EPPs manglende evne til å samarbeide, for ikke å si deres liberale holdning til det dominerende innvandringsspørsmålet. 

Ulrich Ladurner i ukemagasinet Die Zeit mener derfor at Fidesz ikke må kastet ut av EPP, i alle fall ikke enda. Skaden kan bli mye større dersom en eventuell eksklusjon fører til økt oppslutning for populister Europa over.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eu2017ee/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “Dilemmaet Viktor Orbán

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: