Delstatsvalget i Thüringen – historisk resultat for die Linke

På grunn av Die Linke og AfD har ingen av regjeringsalternativene flertall i Thüringen.

(tyskpolitikk.no): – Jeg har fått en klar bekreftelse, uttalte Thüringens ministerpresident Bodo Ramelow like etter at de første valgresultatene tikket inn søndag kveld.

63-åringen og hans parti die Linke ligger nemlig an til en oppslutning såvidt over 31 % i delstaten med drøye 2 millioner innbyggere. For første gang i historien ser sosialistpartiet ut til å bli det største i en tysk delstat.

Samtidig har koalisjonspartnerne SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og die Grünen gått tilbake. Dermed mangler de rød-rød-grønne det nødvendige flertallet som trengs for å bli værende i regjeringskontorene.

Mens sosialdemokratene går tilbake rundt fire prosentpoeng og lander på litt over 8 %, ligger miljøpartiet knapt over sperregrensen på 5 prosent i skrivende stund. De grønne risikerer dermed å falle ut av delstatsparlamentet i løpet av natten (mandag morgen ligger partiet an til 5,2 % av stemmene).

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Massiv tilbakegang for CDU

Samtidig som dagens koalisjon mangler flertall, finnes det ingen andre reelle regjeringsalternativ som har flertall i delstaten hvor både Goethe og Schiller hadde sitt virke.

Hovedgrunnen er at Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) går tilbake hele 11 prosentpoeng fra forrige valg og lander på 22 %. Det er kristendemokratenes dårligste resultat i delstaten noensinne.

Liberale FDP (Freie Demokratische Partei) kom under sperregrensen ved valget for fem år siden, men de første prognosene tyder på at de med 5 % såvidt kommer inn i parlamentet igjen. Til tross for dette er det heller ikke flertall for en såkalt Zimbabwe-koalisjon, bestående av CDU, FDP, SPD og die Grünen.

– Nå må det diskuteres i ro og mak hvordan denne delstaten kan få en stabil regjering, kommenterte CDUs førstekandidat Mike Mohring.

AfD større enn CDU

Ved siden av die Linke er høyreradikale AfD (Alternative für Deutschland) valgets store vinner. Det omstridte partiet øker med 13 prosentpoeng og lander på 23,5 %, og er dermed større enn CDU i Thüringen.

AfDs førstekandidat ved delstatsvalget var Björn Höcke, som befinner seg på ytterste høyre fløy i partiet. 47-åringen har tidligere kalt holocaust-monumentet i Berlin for “et skammens monument” og tatt til orde for en “180-graders omvending i dagens erindringspolitikk”.

Dermed fortsetter trenden fra delstatsvalgene i Brandenburg og Sachsen, hvor AfD har etablert som “Volkspartei” i delstatene som tidligere hørte til DDR. Samtidig gjenspeiler valgresultatet polariseringen som man så ved de to delstatsvalgene tidligere i høst. Både der og i Thüringen fikk ministerpresidentens parti og AfD størst opslutning, mens resten må kjempe på sidelinjen. Valgresultatet setter også storkoalisjonen på forbundsnivå under ytterligere press.

Et mulig regjeringsalternativ er mellom die Linke og CDU, men mye gjenstår før det kan bli en realitet. Mohring og CDU har nemlig utelukket et samarbeid med sosialistene. Dersom FDP og die Grünen skulle klare å karre seg over sperregrensen er også et samarbeid mellom disse to, die Linke og SPD en mulighet, men også de liberale har utelukket et samarbeid med Ramelow og co.

Skulle ingen klare å finne til enighet kan den nåværende regjeringen bli sittende med makten på ubestemt tid.

tyskpolitikk.no kommer med mer i dagene framover.

Foto: https://www.flickr.com/photos/die_linke/

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

3 thoughts on “Delstatsvalget i Thüringen – historisk resultat for die Linke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: