Dette er Ursula von der Leyen

Kan bli den første kvinnelige kommisjonspresidenten. I Tyskland er hun omstridt. 

(tyskpolitikk.no): Etter flere dager med iherdige forhandlinger kunne Donald Tusk offentliggjøre at Det europeiske råd nominerer Ursula von der Leyen til å ta over som president for EU-kommisjonen de neste fem årene.

60 år gamle Ursula von der Leyen representerer Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU (Christlich Demokratische Union), og er for tiden forsvarsminister i Tyskland, et verv hun er den første kvinnen til å inneha noen sinne. 

Ifølge flere medier skal Emmanuel Macron ha kommet med ideen om von der Leyen som kommisjonspresident. Den tyske forsvarsministeren har lenge vært en forkjemper for enn felleseuropeisk armé, et prosjekt som også ligger nære den franske presidentens hjerte.

Det skadet heller ikke von der Leyens kandidatur at hun er født i Brüssel, og at hun snakker engelsk og fransk flytende.

Syvbarnsmoren som har fulgt Merkel siden 2005

Dersom Europaparlamentet støtter nominasjonen til Det europeiske råd, vil von der Leyen bli den første kvinnen noen sinne til å inneha vervet som kommisjonspresident. Hun vil også være den første som har født hele syv barn (rask research tilsier også at von der Leyen vil være den første kommisjonspresidenten med flere enn fire barn).

Som Ursula Albrecht giftet hun seg med Heiko von der Leyen i 1986. Mellom 1987 og 1999 kom alle de syv barna til verden.

Først i 1990 ble von der Leyen medlem av det kristendemokratiske partiet CDU. Med en doktorgrad i medisin var veien kort til politisk arbeid med sosial- og helsepolitikk i hjemdelstaten Niedersachsen.

I 2003 ble hun for første gang valgt inn i det regionale parlamentet i den vesttyske delstaten. Med doktorgraden i bakhånd gikk von der Leyen rett inn i rollen som regional minister for sosial-, familie-, kvinne- og helsepolitikk. Det skadet heller ikke at hennes far, Ernst Albrecth, tjente som ministerpresident i nettopp Niedersachsen i over 14 år.

Deretter skjøt von der Leyens karriere fart. Allerede i 2005 ble hun valgt inn i kristendemokratenes nasjonale partiledelse. Etter valget samme år endte syvbarnsmoren opp som familieminister i Angela Merkels første regjering. 

Siden den gang har Ursula von der Leyen stått ved kanslerens side, og vært en av Merkels nærmeste i både parti og regjering. Først som familieminister, deretter som arbeids- og sosialminister fra 2009, og til slutt som forsvarsminister fra 2013.

Etter valget i 2017 beholdt hun jobben som forsvarsminister i Angela Merkels fjerde regjering.

Omstridt på hjemmebane

Von der Leyens karriere skjøt raskt fart, og syvbarnsmoren ble spådd en svært lys fremtid i det kristendemokratiske partiet. Av mange ble hun til og med trukket frem som en mulig arvtager etter Angela Merkel.

Da landsmøtet til CDU skulle stemme over hvem som skulle ta over som partileder da Angela Merkel trakk seg høsten 2018, var von der Leyen likevel ikke å se.

De siste årene har flere skandaler i det tyske forsvarsdepartementet sørget for fallende popularitet. Da Annegret Kramp-Karrenbauer stakk av med partiledervervet for litt over et halvt år siden, var det fullstendig uaktuelt for von der Leyen å i det hele tatt stille til valg.

Høsten 2017 kunne tyske medier avsløre flere tilfeller av høyreekstremisme i det tyske forsvarsdepartementet. Ursula von der Leyen valgte å svare med krass kritikk av forsvaret som helhet, og at det råder et “holdningsproblem” blant de vervede. 

Von der Leyens kritikk førte til misnøye innad i forsvaret. Bedre ble det ikke da magasinet Der Spiegel avslørte at en av ministerens nærmeste i partiet angivelig skal ha jukset med anbudskonkurranser, og gitt svært gunstige avtaler til rådgivere i konsulentbransjen. Forsvarsdepartementet skal ha brukt så store summer på konsulenttjenester at regnskapet vekket oppsikt i det tyske pressekorpset.

Til slutt tok opposisjonen i Forbundsdagen initiativ til å opprette en egen kommisjon til å etterforske pengebruken til forsvarsdepartementet, herunder om von der Leyen har hatt noe med de potensielt ulovlige avtalene å gjøre. 

Uansett hva resultatet blir, er ikke saken heldig for 60-åringen som nå ser ut til å bytte beite.

– Den svakeste ministeren

For mange kom det derfor som en overraskelse at von der Leyen ble nominert til å ta over en av Europas gjeveste jobber.

I Tyskland er det lenge siden noen har snakket særlig varmt om forsvarsministeren. Etter at Donald Tusk offentliggjorde nominasjonen, var den tidligere SPD-lederen og Europaparlament-presidenten Martin Schulz raskt ute med å kritisere von der Leyen.

– Hun er den svakeste ministeren, kommenterte en noe bitter Schulz resolutt, etter at rådet valgte å nedprioritere den nederlandske sosialdemokraten Frans Timmermans, som den tidligere SPD-lederen naturligvis foretrekker. 

For von der Leyen personlig kommer forslaget til Macron, og den påfølgende nominasjonen, som en gave fra oven. Med såpass stor motgang nasjonalt er det ikke sikkert 60-åringen hadde overlevd lenge som forsvarsminister. I alle fall ikke hvis den tyske regjeringskabalen må legges på ny, noe mange tror kan skje i kjølvannet av høstens delstatsvalg i østtyske Sachsen, Brandenburg og Thüringen, eller etter sosialdemokratenes landsmøte i begynnelsen av desember.

Det er heller ikke umulig at jobben som kommisjonspresident redder von der Leyen fra ansvar innad i forsvarsdepartementet, dersom det viser seg at hennes egen statssekretær har inngått ulovlige avtaler med flere konsulentselskaper.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundeswehrfoto/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Dette er Ursula von der Leyen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: