Dette er sosialdemokratenes nye lederduo

Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans representerer en dreining mot venstre, misnøye med regjeringssamarbeidet og vilje til endring.

(tyskpolitikk.no): Lørdag klokken 18:00 var resultatet klart: Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans blir SPDs nye lederduo, det et knapt halvår etter at Andrea Nahles, partiets forrige leder, ga fra seg vervet etter et katastrofalt Europavalg.

Da Andrea Nahles ga seg i slutten av mai, ble partiledelsen enige om at tiden var inne for en Doppelspitze, hvor partiet ledes av to personer, og ikke bare én. Videre ble det bestemt at duoen skulle velges av partiets kontigentbetalende medlemmer.

23 regionalkonferanser senere, hvor de åtte kandiderende parene fikk presentere sine visjoner for SPDs fremtid, er valget endelig tatt.

Med 53,06 prosents av stemmene bak seg ble Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans utropt til vinnere av partiets høyeste verv.

Ubeskrevne blad slo forhåndsfavoritten

For den tyske offentligheten er det to relativt ukjente navn som nå tiltrer lederrollen i SPD. 58 år gamle Saskia Esken har sittet i Forbundsdagen siden 2013 og 67 år gamle Norbert Walter-Borjans, «Nowabo» blant partifeller, er først og fremst kjent for sin lengre periode som finansminister i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Det var mange som ble overrasket over at duoen stakk av med seieren. De fleste regnet motstanderparet, bestående av Olaf Scholz og Klara Geywitz, som forhåndsfavoritter.

Olaf Scholz er Tysklands finansminister samt visekansler, og var den mest profilerte blant alle kandidatene. Duoen Scholz og Geywitz fikk også flest stemmer i ledervalgets første runde, da alle kandidatparene stilte mot hverandre.

Slutten på «GroKo»?

Valget av Walter-Borjans og Esken fremfor Scholz og Geywitz, er et tydelig tegn på misnøye med sosialdemokratenes innsats i regjeringssamarbeidet den kristenkonservative unionen.

Scholz er en ivrig forkjemper av regjeringssamarbeidet, derunder den kontroversielle «Schwarze Null»-politikken, og har aldri lagt skjul på sitt ønske om å bevare storkoalisjonen.

Denne oppfatningen deler hverken Saskia Esken eller Norbert Walter-Borjans, som begge har kritisert «GroKo». Mange vil si at duoen tilhører partiets venstrefløy og deres kandidatur ble støttet av blant annet Kevin Kühnert, partiets fremste motstander av storkoalisjonen.

Så hva skjer nå med «GroKo»? Det er spørsmålet landets meningsbærere stiller seg etter lørdagens ledervalg. Den ferske partiledelsen var riktignok tidlig ute med å dempe regjeringskrisestemningen.

 – Jeg har alltid sagt at ja eller nei til «GroKo» ikke er det sentrale spørsmålet. Det handler om innhold, uttalte Walter-Borjans.

Det ser dermed ut til at lederduoen ikke vil forlate koalisjonen umiddelbart. Samtidig har de ytret et ønske om å reforhandle regjeringsavtalen med koalisjonspartnerne CDU og CSU. En eventuell reforhandling avvises dog fra motsatt hold.

 – Det kommer ikke til å bli noen ensidig reforhandling, kun fordi SPD-ledelsen er byttet ut, lød CDU-toppen Julia Klöckner sitt iskalde svar til sosialdemokratene.

Om regjeringssamarbeidet skal opprettholdes eller avbrytes avgjøres på SPDs landsmøte neste helg, sier Saskia Esken.  Det kan bety slutten på Angela Merkels regjeringstid.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bankenverband/ og https://www.flickr.com/photos/bundesratdeutschland/

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

2 thoughts on “Dette er sosialdemokratenes nye lederduo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: