Dette er favorittene til å ta over etter Kramp-Karrenbauer

KOMMENTAR: Tre menn leder an i kampen om å bli kristendemokratenes neste partileder.

(tyskpolitikk.no): Mandag formiddag offentliggjorde Annegret Kramp-Karrenbauer at hun trekker seg som leder for det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union).

Den 57 år gamle kristendemokraten tok over ledervervet etter at Angela Merkel valgte å trekke seg som partileder i desember 2018. Siden våren 2019 har AKK også vært Tysklands forsvarsminister.

Kramp-Karrenbauers beslutning om å trekke seg kom i kjølvannet av det politiske kaoset i Thüringen, hvor det kristendemokratiske partiet stemte sammen med det høyrepopulistiske partiet AfD (Alternative für Deutschland), for første gang noen sinne. 

Som partileder reiste Kramp-Karrenbauer personlig til delstatshovedstaden Erfurt, for å overtale den regionale fraksjonen til å stemme for nyvalg. Det klarte hun ikke.

Kort tid etter blandet Angela Merkel seg inn, ved å sparke den regjeringsoppnevnte ombudsmannen for likestilling mellom delstatene i øst og vest, og ved å vedta en felles beslutning med koalisjonspartner SPD, hvor den langsiktige målsetningen nettopp er nyvalg i delstaten Thüringen.

Som Kramp-Karrenbauer selv kommenterte på dagens pressekonferanse, har det vært langt fra heldig at CDU-lederen ikke også er kansler. Da Angela Merkel valgte å gi seg som partileder for litt over ett år siden, ytret hun samtidig et ønske om å forbli kansler ut perioden, noe Annegret Kramp-Karrenbauer støttet.

Siden den gang har samarbeidet med Angela Merkel surnet. Redaksjonen i avisen FAZ spekulerer også i at AKK heller ikke har klart å forene resten av partiledelsen, som har avlet for mange fiender internt. Utenfra har det vært mer enn tydelig at kristendemokratene ikke har snakket med en og samme stemme det siste året.

Til slutt ble det nok for Kramp-Karrenbauer, som valgte å trekke seg litt over ett år etter at hun tiltro som leder for Tysklands største parti. 

I skyggen av partilederens avgang er jakten på en ny sjef i gang. I tyske medier går det allerede rykter om hvem som kan tenke seg å kandidere. Foreløpig er det tre navn som skiller seg ut, og alle tre er menn: Friedrich Merz, Jens Spahn og Armin Laschet.

Kandidat nr 1: Friedrich Merz

For halvannet år siden gjorde 64 år gamle Friedrich Merz et overraskende comeback i den tyske politikken. Etter at Angela Merkel valgte å trekke seg som partileder kastet den forhenværende forretningsadvokaten seg inn i kampen om å ta opp arven etter verdens mektigste kvinne.

Etter å ha vært parlamentarisk leder for det kristendemokratiske partiet ved årtusenskifte valgte Merz å trekke seg fra alle politiske verv for snart 20 år siden. Siden den gang har han tjent gode penger, blant annet som fondsforvalter for det gigantiske selskapet Blackrock. 

Merz tapte kampen om ledervervet mot Annegret Kramp-Karrenbauer. Han ble lenge sett på som den største favoritten, men klarte likevel ikke å danke ut kvinnen som Merkel selv pekte ut som den riktige til å overta. Men det var bare så vidt. Kramp-Karrenbauer fikk 517 av stemmene på landsmøtet, Merz fikk 482. I ettertiden har mange ment at en svært uinspirerende tale på det avgjørende landsmøtet ble utslagsgivende.

Med Merz som sjef får kristendemokratene en mer konservativ leder enn hva de har vært vant med de siste 20 årene. Den høyreiste forretningsadvokaten er godt likt i finanssektoren, og er for et liberalt marked uten betydelig statlig innblanding. Merz har også vært relativt tydelig i innvandringspolitikken, uten å utpeke seg som særskilt konservativ. 

Etter at Kramp-Karrenbauer offentliggjorde sin tilbakegang var Merz raskt ute med å uttale at beslutningen “fortjener respekt”. Det er ingenting som tyder på at Merz ikke ønsker å kandidere, når partiet på ny skal på leting etter ny leder.

Kandidat nr 2: Jens Spahn

Da Angela Merkel valgte å trekke seg som partileder høsten 2018, var helseminister Jens Spahn, sammen med Friedrich Merz og Annegret Kramp-Karrenbauer, én av tre som kandiderte til å ta over ledervervet.

Spahn var derimot den som fikk færrest stemmer av de tre, og måtte innbitt se Merz og AKK duellere om sjefsstolen i Konrad Adenauer-Haus i Berlin.

Den 39 år gamle politikeren gikk ikke under jorda av den grunn. I ettertiden har han fortsatt arbeidet som helseminister, og som en sentral premissleverandør i det tyske ordskiftet.

Der hvor AKK fremstod som moderat, og Merz noe mer konservativ, var Spahn uten tvil den mest hardtsparkende av de tre. I innvandringspolitikken viste han de hardeste kantene under kampen om ledervervet tilbake i 2018.

Spahn har mange sympatisører i partiets konservative fløy, og kanskje særlig blant yngre velgere. Av de aktuelle kandidatene til å ta over ledervervet etter Kramp-Karrenbauer, er Spahn definitivt yngst. Det finnes mange av dem som mener det er på tide med et generasjonsskifte i det tradisjonsrike partiet, og at Spahn kan være den rette til å reise kjerringa.

Kandidat nr 3: Armin Laschet

Et ukjent navn for mange, men Armin Laschet kan definitivt ikke bli undervurdert som kandidat til å bli kristendemokratenes nye partileder.

Da Merkels arvtager skulle velges i desember 2018, valgte Laschet å hvile på sine laurbær, og lot Kramp-Karranbauer, Spahn og Merz få krige alene for åpen scene.

I lys av Kramp-Karrenbauers avgang ser avgjørelsen stadig klokere ut. Sammenlignet med Merz og Spahn har ikke Laschet blottlagt sine politiske preferanser, og fremstår som en langt mer samlende figur enn sine to konkurrenter.

58 år gamle Laschet er langt mer moderat, og har en bedre tone med Angela Merkel enn de andre to. Som mangeårig medlem av den kristendemokratiske partiledelsen har han mange venner høyt i partiet.

Det hjelper også at Laschet er ministerpresident, og leder det kristendemokratiske partiet i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen, hvor 18 av Tysklands 82 millioner mennesker holder til. 

Med en relativt fersk valgseier på CV’en, har 58-åringen fra Aachen langt mer å vise til enn både Spahn og Merz. Laschet har vunnet valg, og det i Tysklands mest folkerike delstat, noe som definitivt appellerer til de kristendemokratiske velgerne som skal avgjøre spørsmålet om ledervervet.

Jokeren fra Bayern

Det kristendemokratiske partiet CDU stiller til valg i 15 av Tysklands 16 delstater. I Bayern er det CDUs søsterparti CSU (Christlich Soziale Union) som regjerer, anført av populære Markus Söder.

Selv om CDU og CSU ofte omtales i samme åndedrag, er det viktig å huske at de to organisasjonene er forskjellige partier, som betyr at Markus Söder aldri vil bli partileder i CDU.

På nasjonalt nivå samarbeider derimot partiene, og danner det som ofte kalles Unionen. Og ved nasjonale valg forenes Unionen tradisjonelt om én felles kanslerkandidat.

Markus Söder nevnes av mange som en aktuell kanslerkandidat ved det kommende forbundsdagsvalget høsten 2021. Innad i CDU er det stadig flere som foretrekker det bayerske alternativet fremfor sine egne, all den tid partiet åpenbart har slitt med å finne Merkels rette arvtager. 

Söder har lenge vært en omdiskutert figur, med til tider klare populistiske trekk i sin retorikk og politikk. I Bayern er han en av arkitektene bak lovbestemmelsen som gjør det obligatorisk for offentlige kontorer med et kors på veggen. Da flyktningekrisen stod på som verst var Söder også en av de som brukte hardest retorikk, for å ikke tape velgere til høyrepopulistene i AfD.

Etter det bayerske delstatsvalget høsten 2018, hvor CSU mistet velgere både til AfD og til miljøpartiet Die Grünen, har pipa derimot fått en noe annen lyd. Den konservative 53-åringen har forstått at det er flere velgere å vinne i midten, og særlig blant de miljøbevisste, enn det som finnes ytterst på høyre fløy. Det siste året har han derfor fremmet flere miljøtiltak, blant annet å senke prisene på togbilletter over hele landet, et forslag som ble vedtatt av Forbundsdagen på nyåret.

Tiden vil vise om Markus Söder blir Unionens kanslerkandidat, eller om den kommende CDU-lederen tar ansvar. Det er i alle fall lite tvilsomt at samtlige av de nevnte har lyst til å ta over stafettpinnen etter Merkel, og bli Tysklands første mannlige kansler på snart 16 år.

Foto:

http://www.flickr.com/photos/deutschewelle/

http://www.flickr.com/photos/cdu-bw/

http://www.flickr.com/photos/boellstiftung/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “Dette er favorittene til å ta over etter Kramp-Karrenbauer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: