Dette bør du vite om delstatsvalget i Sachsen-Anhalt

Søndagens delstatsvalg i Sachsen-Anhalt kan gi en viktig pekepinn på hvordan partiene ligger an før høstens forbundsdagsvalg. Her er det viktigste du trenger å vite.

Hvem ligger best an?

CDU (Christlich Demokratische Union), som i dag stiller ministerpesidenten i Sachsen-Anhalt, kniver med høyreradikale AfD (Alternative für Deutschland) om å bli delstatens største parti. Kristendemokratene ligger et par prosentpoeng foran på de fleste meningsmålingene, men sistnevnte lå nylig foran på en måling fra Insa.

Venstreorienterte die Linke stod lenge sterkt i de tidligere østtyske delstatene, men har opplevd en tilbakegang de siste årene. Den ser ut til å fortsette også i Sachsen-Anhalt.

Die Grünen blir blant de mest spennende partiene å følge på søndag. Miljøpartiet har hatt kraftig medvind nasjonalt, men har slitt mer i det gamle Øst. Selv om partiet kun ligger an til å få rundt 8 % av stemmene denne helga, vil det være en markant økning fra 2016, da partiet så vidt karret seg over sperregrensa. Et godt valg på søndag vil gi partiet en god inngang inn mot høstens valg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hvem har regjert de siste fem årene?

Delstaten med i overkant av to millioner innbyggere har de siste årene vært ledet av en såkalt Kenya-koalisjon, anført av CDU med SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og die Grünen som juniorpartnere.

Samarbeidet har vært skjørt, og særlig rett før jul i fjor, da CDU nektet å stemme for en økning i TV-lisensen og dermed indirekte stemte sammen med AfD, brant det under føttene til ministerpesident Reiner Haseloff.

– For min del har det alltid vært klinkende klart at det aldri vil bli noe samarbeid, verken direkte eller indirekte, med AfD, sa 67-åringen den gang.

Samtidig har flere fra CDUs fraksjon i delstatsparlamentet kritisert koalisjonspartnerne SPD og die Grünen i harde ordelag:

– Jeg har til og med hørt fra SPD-leiren at CDU befinner seg på et synkende skip. Hvis så er tilfellet, er skipet SPD befinner seg på allerede sunket, smalt det fra kristendemokratenes parlamentariske leder Sven Schulze under partiets digitale landsmøte i mars.

Likevel har de tre klart å holde sammen, og det er særlig én årsak til det: At de danner et bolverk mot høyreradikale AfD.

Hvilke saker har dominert valgkampen?

Omstridte AfDs høye oppslutning er temaet som har overskygget valgkampen. Det omstridte partiets framgang har særlig vært et problem for CDU, som sliter med å finne en klar linje overfor dem.

– Jeg er overbevist om at AfD kan bli en mulig koalisjonspartner i framtiden dersom de gjennomgår en modningsprosess, sa Frank Scheurell, medlem i delstatsparlamentet for CDU, nylig til Deutschlandfunk. Dermed holder han døra på gløtt til partiet på ytterste høyre fløy.

Kristendemokratenes åpne flørt med AfD er enormt omstridt. Sistnevnte, særlig i de gamle østtyske delstatene, har de siste årene beveget seg stadig lengre ut mot høyre. I januar kom meldingen om at partiet i Sachsen-Anhalt er satt under overvåkning av Bundesverfassungsschutz, den føderale sikkerhetstjenesten i Tyskland. I nabodelstatene Brandenburg og Thüringen overvåkes partiet allerede av sikkerhetstjenesten.

Koalisjonsforhandlingene i delstaten kan dermed bli en test for CDUs nyvalgte partileder Armin Laschet. Klarer han å overtale partifellene i parlamentet i Magdeburg til å droppe flørten med AfD? Laschets forgjenger, Annegret Kramp-Karrenbauer, måtte trekke seg etter uenigheter med partiet i Thüringen rundt nettopp dette spørsmålet.

Ved siden av spørsmålet om hvordan partiene skal forholde seg til AfD, har valgkampen vært preget av mer klassiske temaer. Særlig delstatens mangel på lærere har blitt debattert heftig. Dagens Kenya-koalisjon har innført flere plasser ved lærerstudiene, men det vil ta flere år før man får se resultatene av dette.

Hvem er de viktigste personene?

Dagens ministerpesident Reiner Haseloff (CDU) har regjert i Sachsen-Anhalt siden 2011 og nyter fortsatt høy popularitet blant velgerne. I en undersøkelse gjennomført av Infratest dimap nylig svarte hele 61 % av de spurte at de er tilfreds eller svært tilfreds med jobben regjeringssjefen har gjort.

Bak Haseloff sliter de fleste listekandidatene med å nå ut til velgerne, og ved alle svarte nærmere 70 % av de spurte at de aldri har hørt om vedkommende. De største partienes førstekandidater er Oliver Kirchner (AfD), Eva von Angern (die Linke), Katja von Pähle (SPD), Cornelia Lüddemann (die Grünen) og Lydia Hüskens (FDP).

Hvilket koalisjonssamarbeid er det mest sannsynlige?

Dette er det store spørsmålet, og samarbeid i nærmest alle regnbuens farger er mulige, avhengig av søndagens utfall.

Dersom dagens Kenya-koalisjon får flertall, er det sannsynlig at de vil fortsette samarbeidet. Det er det langt fra sikkert at de gjør.

Et alternativ er å få med liberale FDP (Freie Demokratische Partei) i båten og danne en såkalt Zimbabwe-koalisjon, oppkalt etter fargene i flagget til det sørafrikanske landet. Skulle CDU, SPD og FDP få flertall sammen, er en såkalt Tyskland-koalisjon en mulighet.

Til sist finnes to ganske usannsynlige muligheter: Skulle enten die Grünen eller FDP gjøre et brakvalg, kan en såkalt Jamaica-koalisjon bli en mulighet. Til sist er en mindretallsregjering bestående av CDU en mulighet, noe som er svært usannsynlig. Mindretallsregjeringer er meget uvanlige i forbundsrepublikken.

 

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

One thought on “Dette bør du vite om delstatsvalget i Sachsen-Anhalt

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: