Dette blir Laschets største utfordringer

Vil han klare å samle et splittet parti? Og hvordan skal han løse kanslerfloka?

Lørdag formiddag ble 59 år gamle Armin Laschet valgt til å ta over som partileder for det kristendemokratiske partiet CDU (Christlich Demokratische Union). Siden 2017 har Laschet ledet den regionale regjeringen i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen.

Nå venter større oppgaver på 59-åringen fra Aachen, som tar over et parti som har vært Tysklands største siden 2005.

Her får du en oppsummering av de fem største utfordringene som venter den nybakte CDU-lederen.

1. Samle et splittet parti

– Det CDU og det Tyskland jeg vil ha trenger ingen CEO, ingen konsernsjef, men en lagkaptein som leder og samler, uttalte Laschet i sin valgkamptale på kristendemokratenes landsmøte lørdag.

Den nybakte partilederen har profilert seg som en samlende figur, og den første utfordringen blir å samle partiet. Hovedutfordrer Friedrich Merz ble kun slått med 55 stemmer, noe som undertegner splittelsen i det kristendemokratiske partiet.

Særlig i de gamle østtyske delstatene har det murret mot Merkels kurs, og her hadde flere håpet på en kursendring med Merz. Laschet må nå bevise at han kan kombinere de liberale trekkene fra Merkel og Kramp-Karrenbauers tid med de konservative ideene som hovedutfordreren sto for.

– Vi må sørge for at de forskjellige fløyene i partiet holder sammen. Det blir en stor oppgave for Armin Laschet, sa Schleswig-Holsteins ministerpresident Daniel Günther i et intervju med Deutschlandfunk etter valget.

Günther hadde i forkant av valget vært en av Laschets tydeligste støttespillere og var fornøyd med resultatet.

Les mer: Dette er Armin Laschet

2. Utpeke kanslerkandidat

I god tid før forbundsdagsvalget 26. september må ministerpresidenten fra Aachen bli enig med Markus Söder og CSU (Christlich Soziale Union) om hvem som skal bli Merkels arvtager. CDU og bayerske CSU stiller med felles kanslerkandidat hvert forbundsdagsvalg.

Det er ingen automatikk i at Laschet blir Unionens utvalgte, og i en undersøkelse gjennomført for der Spiegel mandag svarte 32 % at Armin Laschet var et svært dårlig valg til lederposten. Kun 13 % svarte at Nordrhein-Westfalens (NRW) ministerpresident er et svært godt valg.

Samtidig er CSU-leder Söder manges favoritt til kanslerstolen. 54-åringen er langt mer populær enn Laschet på meningsmålingene, men har så langt ikke gitt noen klar beskjed om han ønsker å flytte fra München til Berlin.

Armin Laschet har på sin side uttrykt ønske om å etterfølge Angela Merkel, men må jobbe med populariteten. En avklaring ventes først etter delstatsvalgene i Rheinland-Pfalz og Baden-Württemberg 14. mars.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Les mer: Markus Söder er folkets favoritt til å bli Tysklands neste kansler.

3. Vinne forbundsdagsvalget

Uavhengig av hvem som blir Unionens (CDU og CSU) kanslerkandidat, må den nybakte partilederen bidra til å sikre seier ved forbundsdagsvalget i slutten av september. For øyeblikket ligger kristendemokratene klart foran hovedutfordrer die Grünen og koalisjonspartner SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

– Både FDP (Freie Demokratische Partei, red. anm.) og die Grünen verdsetter ham, skriver Michael Schlieben i en kommentar om Laschet for Zeit Online.

Dette kan bli en stor fordel når den joviale mannen fra Aachen med all sannsynlighet må danne regjering til høsten. Mye tyder på at det blir med miljøpartiet die Grünen, men mye kan endre seg innen slutten av september.

Fra regjeringskontorene i Düsseldorf styrer Laschet og CDU NRW sammen med liberale FDP. Til tross for visse politiske uenigheter og et knapt flertall i delstatsparlamentet, har samarbeidet fungert godt til nå. Kompromissvilje, men også tydelige, politiske mål vil bli en nøkkel dersom 59-åringen skal lede Europas største økonomi med suksess.

4. Lede Tyskland ut av pandemien

I skrivende stund er koronapandemien på sitt verste i forbundsrepublikken. Butikker, kafeer og restauranter er stengte, intensivstasjonene er fulle og dødstallene er fortsatt høye.

Koronapandemien har truffet Tyskland hardt, og i de kommende månedene og årene vil det bli en stor utfordring for CDU å få kontroll på smittespredningen og etter hvert få økonomien på fote igjen.

Da må den nybakte partilederen imidlertid være mer konkret enn han var i starten av pandemien. NRWs ministerpresident ble oppfattet som vinglete og utydelig, noe som er hovedårsaken til at den bayerske utfordreren Markus Söder er langt mer populær blant folket.

Samtidig har Laschet vist styrke ved å komme tilbake til tross for denne kritikken. Den populære helseministeren Jens Spahn (CDU) er også er viktig støttespiller for ham, noe som kan komme godt med når landet skal bygges opp igjen etter pandemien.

5. Finne en tydelig utenrikspolitisk kurs

Som et av Europas største liberalkonservative parti spiller CDU en viktig rolle i både Tysklands og EUs utenrikspolitikk. Begge har fått kritikk for å mangle en tydelig linje overfor Kina, og få vet hvilken kurs Armin Laschet ønsker i utenrikspolitikken.

– Burde man ikke ha sikre bevis når man tvinger alle NATO-land til solidaritet?, twitret CDUs daværende nestleder, og stilte dermed spørsmål ved bevisene i giftangrepet mot Sergej Skripal i Storbritannia i 2018.

59-åringen har fått kritikk for å ta både Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad i forsvar. Han har også vært åpen for å la kinesiske Huawei være delaktig i utbyggingen av 5G-nettet i Tyskland.

Kina er Tysklands viktigste handelspartner, og for Laschet & co vil det bli avgjørende å finne en balanse mellom disse interessene og samtidig være en klar motvekt til folkerepublikkens autoritære framferd.

At den påtroppende partilederens utenrikspolitiske synspunkt er lite kjent kan rett og slett skyldes at disse kommer i andre rekke som leder av en tysk delstat. Rådgiverne til mannen fra Aachen hevder at han vil bli langt tydeligere i utenrikspolitikken dersom han blir Tysklands neste kansler.

Laschets utenrikspolitikk er nok det feltet det er knyttet mest usikkerhet rundt, og som det blir mest spennende å følge med på i tida framover. Med autoritære krefter i både Polen, Ungarn, Russland og Kina, er det svært viktig at Laschet legger bort karnevalsdrakten på denne fronten.

Foto: https://www.flickr.com/photos/dirkvorderstrasse/50360277976

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: