Derfor ble Navalnyj fraktet til Berlin

Den russiske opposisjonspolitikeren behandles nå på Charité-sykehuset i den tyske hovedstaden.

(tyskpolitikk.no): Tidlig lørdag morgen landet et tysk ambulansefly på Berlin Tegel, med den russiske opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyj ombord.

Navalnyj har ligget på sykehus i Omsk i Russland siden torsdag, etter at han ble akutt syk på et fly på vei til Moskva.

Den profilerte opposisjonspolitikeren behandles nå på Charité-sykehuset i Berlin, hvor legene også skal undersøke sannsynligheten for at Navalnyj skal ha blitt forgiftet.

Etter at 44-åringen, som også tidligere har vært utsatt for forskjellige attentater, ble akutt syk torsdag, har mistankene om forgiftning vært sterke.

Allerede fredag tilbød både franske og tyske sykehus å behandle Navalnyj. Problemet var at det russiske sykehuset i Omsk ikke ville la han bli hentet, under dekke av at det ikke var sikkert at han var frisk nok til å reise. 

Allerede før legene i Omsk ga klarsignal for at Navalny var frisk nok til å reise, sendte en frivillig organisasjon i Tyskland et ambulansefly avgårde til Russland, for å hente den syke opposisjonspolitikeren til Berlin.

Cinema for peace

Det er organisasjonen “Cinema for peace” som står bak redningsaksjonen, og som skal ha mye av æren for at Navalnyj allerede behandles på Charité-sykehuset i Berlin, om lag fem minutters gange fra Hauptbahnhof i bydelen Mitte.

Cinema for peace er en Berlin-basert organisasjon som ønsker å bruke film som virkemiddel for å påvirke folks holdninger til globale, sosiale, politiske og humanitære utfordringer i verden. 

Ifølge The Guardian støttes organisasjonen av et internasjonalt utvalg velgjørere og filantroper, og ifølge den slovensk-fødte grunnleggeren Jaka Bizilj er det nettopp noen av støttespillerne som har bidratt økonomisk slik at Navalnyj kunne flys fra Omsk for å få nødvendig behandling i Berlin.

Tilbake i 2018 gjennomførte Cinema for peace en tilsvarende redningsaksjon for Pyotr Verzilov, ett av medlemmene i gruppa Pussy Riot, som også angivelig skal ha blitt forgiftet i Russland.

Ifølge grunnlegger Bizilij skal nettopp Verzilov ha tatt initiativ til å hente Navalnyj til Berlin denne uken. 

Utenom å humanitære redningsaksjoner er Cinema for peace også kjent for sin årlige prisutdeling, som finner sted på samme tid som filmfestivalen i Berlin. Hvert år deltar prominente gjester, og profiler som Elton John, Angelina Jolie, George Clooney, og Mikhail Gorbatsjov skal ha holdt taler på arrangementet.

Dette sier Merkel

Allerede torsdag fortalte Angela Merkel til pressen at den russiske opposisjonspolitikeren var velkommen på tyske sykehus.

– Jeg håper han kommer seg raskt, og dersom vi blir spurt, vil vi tilby ham medisinsk hjelp på tyske sykehus, fortalte den tyske kansler ifølge The New York Post

Uten å direkte kommentere sannsynligheten for at Navalnyj har blitt forgiftet, la kansleren vekt på at saken må oppklares.

– Det er særlig viktig at det blir klarhet i omstendighetene rundt dette raskt. Dette insisterer vi på, for det vi har hørt så langt er ikke bra. Dette må gjøres med transparens, fortale kansleren videre. 

Redningen av Navalnyj er ikke regisert av tyske myndigheter, men det kan nok antas at Merkel og co har trukket i tråden for å gjøre det lettere for Cinema for peace å frakte Navalnyj til Tyskland. Da den russiske politikeren ankom Berlin, ble han fraktet fra flyplassen Tegel til Charité-sykehuset i ambulanser som tilhører Bundeswehr, det tyske forsvaret.

Etter at Navalnyj kom til Berlin, har ikke Merkel, eller andre representanter fra den tyske regjeringen uttalt seg om saken. Nå avventes det prøver og analyser fra teamet på Charité-sykehuset.

Foto: https://www.charite.de/en/the_charite/campuses/campus_charite_mitte/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: