Den tyske regjeringen forventer at økonomien henter seg inn raskere enn først antatt

Optimismen råder på ny i det tyske næringsdepartementet.  

(tyskpolitikk.no): Den tyske næringsministeren Peter Altmaier la denne uken frem regjeringens utsikter for Tysklands økonomi etter virusutbruddet – og var optimist.

– Oppsvingen kom i gang raskere og bredere enn vi turte å håpe på, sa CDU-politikeren under pressekonferansen.

Tidligere i år la forbundsregjeringen til grunn at tysk bruttonasjonalprodukt kom til å falle med -6,3 prosent for 2020.

Nå gjør næringsministeren rede for et mer positivt anslag på -5,8 prosent og beskrev bunnen som nådd i mai, og at gjenreisningen nå vil vare ved:

Regjeringen ser for seg at økonomien i stor grad vil hente seg inn igjen i løpet av 2021.

Peker på rask statlig respons og permisjonsordning

En hurtig, aktiv og tung respons på viruskrisen, og de økonomiske konsekvensene av smitteverntiltakene, fremheves av økonomer som viktig for gjenreisingen. Til Der Spiegel sier Christoph Schmidt, leder for det regjeringsoppnenvte rådet av økonomieksperter at “Tiltakene stabiliserte forventningene. Det føderale demokratiet viste seg handlekraftig. Politikken kan med rette være stolt av det.”

Forbundsdagen vedtok i mars en historisk krisepakke for å redde økonomien. I juni ble regjeringen enig om nok en tiltakspakke.

I avisen Die Welt peker sjef for Føderalbyrået for arbeid, Detlef Scheele, på betydningen den tyske permisjonsordningen kalt Kurzarbeit har hatt så langt – en ordning der arbeidere jobbere mindre timer i bedriften, staten betaler 60 prosent av timelønnen for timene arbeidstakeren ikke arbeider, og bedrifter skal unngå masseoppsigelser.

Sosialpolitisk talsperson fra CDU/CSU i forbundsdagen, Petr Weiß, fremhever det samme:

– Det er ganske åpenbart at flere tyske bedrifter benyttet seg av Kurzarbeit-ordningen og håper på en oppsving, hvor de da beholder sine medarbeidere.

I slutten av august ble regjeringen enig om å forlenge Kurzarbeit-ordningen. I lengste fall skal bedriftene kompenseres ut 2021.

Tallene tolkes likevel forsiktig av mange

Marcel Fratzscher ved forskningsintituttet DIW sier, i forbindelse med Altmaiers optimistiske forventninger til økonomien, i et intervju til Rundfunk Berlin-Brandenburg at det er politikernes rolle å presentere et positivt syn på fremtiden, mens han som økonom må tolke tallene med et kritisk blikk:

– Om et er -5,8 prosent eller -6,3 prosent sier oss som borgere veldig lite.

Også Joachim Lang, sjef for Forbundet for tysk industri, var forsiktig optimist, skriver Financial Times, etter Altmaiers pressekonferanse:

– Med hensyn til produksjon og eksport er industrien fortsatt langt under fjorårets nivåer.

Langvarige tiltak blir tema før valget 2021

Håndteringen av den økonomiske krisen, forlengelsen av smittverntiltak, utvidelse av den Kurzarbeit-pengene, bedrifters handlingsrom og skattesatser, vil være diskusjonstema før neste års forbundsdagsvalg og inneholde iallfall to perspektiver.

Sjefen i den tyske Bundesbank, Jens Weidmann, stiller seg skeptisk til langvarig statlig involvering i økonomien.

Ifølge ham, som Financial Times beskriver som en “hauk” i økonomisammenheng, vil varige tiltak kunne knytte arbeidstakere til fremtidsløse selskaper – og sånt sett sløse med ressursene i økonomien. Der Spiegel beskriver tilsvarende skeptikere fra Institutt for verdensøkonomien i Kiel i denne uken.

Christoph Schmidt fra rådet for økonomieksperter vektlegger det annerledes:

– En skattereform som belaster skattebetalere og selskaper mer likt. Det ville vært et modig tegn etter flere år med stillstand på dette området.

Bilde: Peter Altmaier under en presentasjon i 2017, tatt av Stephan Röhl. Hentet fra Flickr Heinrich-Böll-Stiftung, se link https://www.flickr.com/photos/boellstiftung/

 

 

Tevje Hetlelid

Masterstudent i samfunnsøkonomi bosatt i Berlin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: