Den eneste som kan redde de tyske sosialdemokratene

KOMMENTAR: 30 år gamle Kevin Kühnert burde få ledervervet ingen vil ha. 

(tyskpolitikk.no): Søndag 2. juni valgte Andrea Nahles å gi fra seg ledervervet i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Beslutningen kom som følge av et elendig Europavalg, hvor sosialdemokratene fikk svake 15,8 % av stemmene, hele 11,5 mindre enn ved tilsvarende valg i 2014. Partiledelsen besluttet raskt at den neste lederen skal utnevnes på det planlagte landsmøtet i starten av desember.

Siden den gang har kandidaturene uteblitt. Ingen av de fremtredende skikkelsene i det tyske arbeiderpartiet ser ut til å ville overta vervet, noe som understreker utfordringene sosialdemokratene står overfor.

Derimot er det ett annet navn som nevnes stadig hyppigere, nemlig Kevin Kühnert.

Kühnert har ledet SPDs ungdomsorganisasjon Jusos (Jungsozialisten in der SPD) siden høsten 2017, og er kjent som den største kritikeren av det pågående regjeringssamarbeidet mellom SPD og CDU.

Med Kühnert som partileder ville SPD tatt et klart steg mot venstre, og et ditto langt steg vekk fra politikken som har ført partiet mot avgrunnen. I fravær av andre, gode kandidater, er tiden derfor inne for den 30 år gamle ungdomspolitikeren fra Berlin.

Flørtet med kollektivisering av BMW

I begynnelsen av mai skapte Juso-lederen Kühnert furore med uttalelser om kollektivisering og ekspropriasjon av store, tyske bedrifter som bilprodusenten BMW.

I et intervju med ukeavisen Die Zeit fortalte Kühnert at han ikke har noe imot “kollektivisering”, og at “en seier over kapitalismen er utenkelig uten kollektivisering”.  Samtidig tok 30-åringen til ordet for at ingen skal kunne eie flere eiendommer enn den de selv bruker som bolig. 

Opposisjonen reagerte naturlig nok med avsky. Det samme gjorde Mike Szymanski i Süddeutsche Zeitung, som mente at utspillene diskvalifiserte Kühnert fra lederverv i det sosialdemokratiske partiet.

Innad i SPD var uenighetene derimot store. Der partiledelsen stort sett vegret seg fra å ta parti, valgte finanspolitikeren Johannes Kahrs å stille spørsmål ved Kühnerts edruelighet. Noe slikt kan da ikke en sosialdemokrat for alvor mene uten å ha røyket noe ulovlig?

Selv om uenighetene fortsatt er store i SPD, demonstrerte debatten hvilken slagkraft den 30 år gamle ungdomspolitikeren har opparbeidet seg de siste årene.

Det er mange nok av sosialdemokratene som gir Kühnert medhold i sine ideer om kollektivisering og ekspropriasjon. Det skal heller ikke sees bort ifra at mange begrunner sin støtte i et ønske om å se Kühnert bak spakene i Willy Brandt-Haus i Berlin.

Sosialdemokratisk krise

Skal man tro meningsmålingene til INSA, ville SPD kun fått 13 % av stemmene dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag. Med 13 % oppslutning ville sosialdemokratene vært Tysklands fjerde største parti.

Ved forbundsdagsvalget i september 2017 fikk SPD 20,5 % av stemmene. Resultatet er det dårligste siden andre verdenskrig. Den lave oppslutningen ble den gang omtalt som en “krise”. Hvis 20,5 % kunne kalles en “krise”, hva da med 13 %?

Tradisjonelt har både medier og opposisjon tatt i bruk termen “Volkspartei” (folkeparti/styringsparti) om SPD, nettopp fordi støtten har vært så bred, og sosialdemokratene har representert en såpass stor del av befolkningen. Sammen med Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union) har SPD vært ett av to styringspartier innenfor de tyske grensene.

Tiden som Volkspartei er utvilsomt over for det tyske arbeiderpartiet. Selv med 20 % oppslutning er det vanskelig å hevde tittelen styringsparti. Langt verre er det for et parti med 13 % oppslutning.

Bedre blir det ikke for SPD at miljøpartiet Die Grünen har manifestert sin posisjon som Tysklands nest største parti. Bedre blir det heller ikke at også høyrepopulistene i AfD ser ut til å få større oppslutning enn de røde i SPD.

Vil avslutte samarbeidet med Merkel

Etter forbundsdagsvalget i 2017, hvor sosialdemokratene endte opp 5 prosentpoeng færre stemmer enn ved valget i 2013, kunngjorde daværende partileder Martin Schulz at SPD ikke lenger ønsket å fortsette som juniorpartner i den såkalte storkoalisjonen, regjeringssamarbeidet bestående av SPD og Angela Merkels CDU.

Etter at det såkalte Jamaica-samarbeidet (CDU, CSU, Die Grünen og FDP) gikk i vasken, snudde derimot partileder Schulz etter oppfordring fra forbundspresident Frank-Walter Steinmeier. Uten nok et samarbeid mellom CDU og SPD ville landet stå uten regjering, og Steinmeier måtte ha utlyst nyvalg.

Som partileder valgte Schulz å gi partiets medlemmer muligheten til å stemme over hvorvidt SPD skulle fortsette samarbeidet med CDU og det bayerske søsterpartiet CSU.

Tradisjonelt har ungdomspartiet Jusos vært å finne til venstre for moderpartiet SPD i de aller fleste politiske spørsmål. Det var derfor ingen overraskelse at Kevin Kühnert stilte seg negativ til fire nye år på lag med Angela Merkel og CDU. 

Siden den gang har Kühnert stått øverst på listen over sosialdemokratene som kjemper imot storkoalisjonen. Hovedargumentet har vært at samarbeidet med CDU tvinger SPD til politikk de ikke står for. Storkoalisjonen gjør det svært vanskelig for sosialdemokratene å vise sin politiske identitet, noe som gjør det vrient for velgerne å vite hva de kan forvente.

Dersom Kühnert blir valgt som partileder i desember er det veldig sannsynlig at storkoalisjonen også vil klappe sammen. Nettopp derfor er det mange som mener at Kühnert er rett mann for oppgaven.

Har han nok rutine?

Den 30 år gamle ungdomspartilederen fra Berlin har aldri innehatt verv på delstats- eller nasjonalt nivå i det sosialdemokratiske partiet. I en såpass rigid organisasjon som SPD, hvor det vanligvis kan ta flere tiår å klatre på rangstigen, vil det være oppsiktsvekkende om en såpass uerfaren politiker klarer å klatre til topps.

At Kühnert mangler rutine er åpenbart hans største svakhet, og kan være det som til slutt feller hans kandidatur, avhengig av hvem som eventuelt stiller som motkandidat.

Redningen kan vise seg å bli at partiledelsen har besluttet at partiet fra nå av skal ledes av en såkalt Doppelspitze. Fra og med desember skal sosialdemokratene ledes av både én mann og én kvinne, noe som innebærer at Kühnert må finne seg en samarbeidspartner han kan dele vervet med.

Dersom Kühnert velger å stille er sannsynligheten stor for at han finner seg en rutinert partner som kan holde ham i tømmene.

Uten at 30-åringen har kunngjort sitt eget kandidatur, har rutinerte Gesine Schwan offentliggjort at hun gjerne stiller sammen med Kühnert. Schwan er hele 76 år, og har mange år bak seg i det sosialdemokratiske partiet.

Med Schwan på laget kan ingen klandre lederduoen for å mangle rutine. I så fall kan et samarbeid med 76-åringen vise seg som et lurt valg for den 46 år yngre ungdomspartilederen.

SPD trenger Kühnert

Selv om 30 år gamle Kühnert evner å splitte partiet med sine kontroversielle, venstrevridde holdninger, er det liten tvil om at Juso-lederen ville vært et friskt pust for et parti i fullstendig krise.

Etter at Martin Schulz ga seg på toppen av partiet lovte partiledelsen at reform var på vei. Med Andrea Nahles og Olaf Scholz ved roret har derimot ingenting skjedd. Partiet fortsetter å falle på meningsmålingene, og storkoalisjonen klarer ikke utrette nok til å overbevise velgerne som en gang foretrakk det tyske arbeiderpartiet.

Det er ikke lenger tilstrekkelig å snakke om reform. Reform må skje, og den må være merkbar for velgerne. Det er på høy tid å forlate sotrkoalisjonen, og det er på høy tid med en leder som Kevin Kühnert, som i motsetning til Scholz og Nahles evner å skape engasjement.

Per juli 2019 er det ingen andre i det sosialdemokratiske partiet som tiltrekker seg oppmerksomhet som Kühnert. Derfor burde Kühnert få partiledervervet ingen vil ha.

Foto: https://www.flickr.com/photos/rosalux/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

2 thoughts on “Den eneste som kan redde de tyske sosialdemokratene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: