Delstatsvalget som kan avgjøre hvem som blir Merkels etterfølger

Søndag 14. mars er det valg i delstaten Baden-Württemberg. Mye står på spill og partiene har kanslerkontoret i bakhodet. Dette er valget ingen har råd til å tape.

2021 er Superwahljahr i Tyskland.  Ikke bare skal landet velge en ny nasjonalforsamling og Angela Merkels etterfølger til høsten. Også seks av seksten Landtage (delstatsparlamenter) velges i år på nytt.

Et tysk delstatsvalg er ingen liten affære. Landets føderale struktur fører til at det er mye makt som skal skifte hender når et Bundesland får ny regjering.

Her kan politiske karrierer både skapes og besegles.

Les mer: Dette må du vite om tyske delstatsvalg. 

Sort-grønn koalisjon

Allerede om nonen uker skal de første delstatene ut i manesjen. 14. mars er det Landtagswahl i både Rheinland-Pfalz og Baden-Württemberg. Ingen av valgene er uten spenning, og særlig sistnevnte kan få store konsekvenser for det nasjonale valget til høsten.

Over hele Tyskland rettes blikkene mot Baden-Württemberg.

Ländle, som delstaten kjærlig kalles av dens befolkning, utgjør Tysklands sørvestlige flanke og har et innbyggertall på over ti millioner. Stuttgart er ikke bare Porsche og Mercedes’ hjemsted, men også Baden-Württembergs administrative senter og sete for delstatsregjeringen.

Den sittende delstatsregjeringen består av en koalisjon mellom CDU og Die Grünen, der sistnevnte sitter med ministerpresidenten, delstatens overhode.

Dødt løp

Lenge så det ut til at de Grønne kom til å hente en enkel seier. Med Corona-pandemien har situasjonen endret seg. Med Merkel-regjeringens stødige håndtering av krisen har CDU gjort et lite byks på meningsmålingene.

Dette er også tilfellet i Baden-Württemberg. Her viser de ferskeste tallene et nærmest dødt løp, der både CDU og Die Grünen ligger på rundt 30 prosent.

Med godt over halvparten av velgerne bak seg er en ny koalisjonsregjering sannsynlig.

Med det store spørsmålet er hvilket parti som blir det største og dermed kaprer den gjeve ministerpresidentposten.

For både Die Grünen og CDU kan dette bli helt avgjørende for resten av supervalgåret.

De Grønne i vinden

Die Grünen, det tyske miljøpartiet, opplever for tiden historisk medgang.

Partiet ligger på rundt 20 prosent på nasjonale meningsmålinger, og det snakkes for alvor om muligheten for en grønn kansler. Partiet er allerede fullt i gang med å stilisere seg som et ansvarlig og styringsdyktig parti, som er klare til å ta over roret etter Merkel.

Nettopp derfor er valget i Baden-Württemberg så viktig for de Grønne.

Mer enn bare raddiser

Delstaten er nemlig den eneste i Tyskland med en grønn ministerpresident. I over et halvt århundre var Baden-Württemberg fullstendig dominert av de kristen-konservative, men i 2011 gjorde Die Grünen et brakvalg og toppkandidat Winfried Kretschmann ble partiets første og til nå eneste delstatsoverhode.

Det som i 2011 virket som et særtilfelle, ble ved neste valg i 2016 bekreftet som den nye normen. Et selvsikkert parti med en godt likt ministerpresident, fikk over 30 prosent av stemmene og ble delstatens største parti.

Siden den tid har De Grønne gladelig brukt Baden-Württemberg som utstillingsvindu for egen politikk.

Den sympatiske og 72 år gamle ministerpresidenten Kretschmann blir pekt på som beviset på at de Grønne ikke bare er unge raddiser.

Fornyet tillit fra velgerne i delstaten vil være et sterkt signal til resten av Tyskland om at de Grønne for lengst er modne til å regjere. Et tap derimot, kan fort bli katastrofalt for momentumet inn i supervalgåret og gjøre det vanskelig for De Grønne å stilisere seg som reelle kanslerkandidater.

Partiet er redde for at velgere skal spørre seg: ‘hvorfor skal de styre landet, hvis ikke en gang Baden-Württemberg vil ha dem?’

CDU og Laschet trenger en seier

Også for CDU fortegner dette valget seg til å bli svært viktig.

Partiet kommer rett fra et digitalt landsmøte der Armin Laschet ble valgt som partiets nye leder. Intrigene er riktignok ikke lagt på is og det er ennå høyst usikkert om Laschet også blir CDUs kanslerkandidat ved parlamentsvalget til høsten.

Dersom det skal bli noen Kanzler Laschet, er han helt avhengig av en god start på lederperioden sin.

En seier i Baden-Württemberg og gjenerobring av ministerposten i den gamle kristen-konservative høyborgen vil gi CDU etterlengtet medgang og Laschet gode kort når kanslerspørsmålet skal avgjøres.

Alternativet: en Trafikklys-regjering?

Mye kan ennå skje før mars og det er langt fra hugget i stein at det blir en ny sort-grønn koalisjon i Baden-Württemberg. Dersom sosialdemokratene eller de liberale vokser på målingene, kan disse utgjøre realistiske samarbeidspartnere. En såkalt trafikklys-koalisjon, med Die Grünen, SPD og FPD er et mulig alternativ.

Men én ting er temmelig sikkert: det blir en delstatsregjering ledet av CDU eller De Grønne.

Den som er nysgjerrig på hvem som blir Tysklands neste kansler, bør følge ekstra nøye med på Baden-Württemberg 14. mars. Her kan mye avgjøres.

Foto: https://www.flickr.com/photos/regierungbw/8022629133/in/photolist-S8EX4v-S8EX5c-S8EX3D-ddW58X-ddW5Hq-uTAjr1-9XExW8-9XHqed-9XHpWq

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: