Delstatsvalget i Hamburg – jevnt mellom rødt og grønt

Marginer vil avgjøre om Hamburg males rødt eller grønt etter valget 23. februar.

(tyskpolitikk.no): Det er knyttet stor spenning til hvem som vinner det kommende delstatsvalget i Hamburg søndag 23. februar.

Mye tyder likevel på at det blir enten det sosialdemokratiske partiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) eller miljøpartiet Die Grünen som vil styre Hamburg de neste fem årene.

Om det blir som partnere eller rivaler gjenstår å se.

Les mer: Dette må du vite om tyske delstatsvalg. 

Til tross for at partiene for øyeblikket sitter i samme regionale regjering, har samarbeidet fått en ny vri som følge av de grønnes økende popularitet. 

Fra å være et parti med 12,5 % oppslutning, ligger miljøpartiet an til å utfordre koalisjonspartneren SPD ved valget i slutten av februar. 

Artikkelen fortsetter under tweeten.

 

Ved de to siste delstatsvalgene har SPD fått overlegent størst oppslutning. I 2015 fikk partiet hele 45 % av stemmene. Tilbake i 2011 fikk de så mye som 48 %. Det er ikke uten grunn at Hamburg omtales som sosialdemokratenes høyborg.

Vil ikke være støttespiller for alltid

Med 27 % oppslutning på siste meningsmåling er Katarina Fegebank fra Die Grünen klar til å ta over ansvaret for bydelstaten.

Fegebank, og hennes kolleger i Die Grünen, holder det derimot åpent om de ønsker å samarbeide med sosialdemokratene i SPD, eller om de vil lete etter andre partnere.

Til tross for at 42-åringen, som er varaordfører i dagens regionale regjering, tidligere har vist preferanse for SPD, er ingenting satt i stein. 

– Å utelukke andre partnere er ikke en god strategi i disse tider, forteller varaordføreren til T-online. 

De Grønne er klare til å ta ansvar, og ser lyst på de gode målingene.

Vi er nå i et spennende stadium og vi har kun fire uker igjen, forteller den regionale partilederen Anna Gallina til NDR.

Les mer: De Grønne vil hente flyktninger fra greske øyer .

Kan erstatte SPD med CDU og FDP

På den nevnte målingen får Die Grünen 27 % av stemmene. Partiet til Angela Merkel, kristendemokratiske CDU (Christlich Demokratische Union) får på sin side 16 % av stemmene.

Gjennom historien har det tyske miljøpartiet vendt seg mot både høyre og venstre. De siste årene har de valgt å samarbeide med SPD i Hamburg. Med nærmere 30 % av velgerne kan de derimot få muligheten til å bytte ut rødt med sort, og sosialdemokratisk med konservativt.

For at så skal kunne skje, er nok de grønne også avhengige av fridemokratene i FDP (Freie Demokratische Partei).

Fortsatt klart rødgrønt flertall

Dersom det hadde vært valg imorgen, hadde makten likevel forblitt hos sosialdemokratene i SPD.

I spørsmålet om SPD eller de Grønne bør styre delstaten, ønsket nærmest dobbelt så mange (58%) av de spurte at SPD skulle styre videre, ifølge NDR.

Til sammenlikning ønsket 29 % ønsket grønn ledelse.  

Det ser dermed ut til at SPD vil fortsatte å lede Hamburg, men med en enda sterkere koalisjonspartner. 

Les mer: Den tyske stat med rekordoverskudd.

Les mer: Slik skal Tyskland kvitte seg med kullet.

Foto: https://www.flickr.com/photos/michi_loheit/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: