Thüringen skaper debatt igjen – vil ha slutt på lockdown innen to uker

Debatten avslører et politisk Tyskland som begynner å savne hverdagen.

(tyskpolitikk.no): Nok en gang er delstaten Thüringen på alles lepper i det politiske Tyskland.

Tidligere i år ble det rabalder i den lille delstaten da kristendemokrater og fridemokrater valgte å samarbeide med høyrepopulistene i AfD, for først gang noen sinne.

Denne gangen er det koronakrisen som setter Thüringen på kartet.

Ministerpresident Bodo Ramelow (Die Linke) offentliggjorde i forrige uke at Thüringen akter å oppheve de strenge korona-reglene i nær fremtid, som følge av de lave smittetallene i delstaten.

I et intervju med avisa Bild skal Ramelow ha foreslått å åpne opp der Lockdown allerede fra 6. juni.

Forslaget innebærer at delstaten skal gå fra forbud til påbud, og at borgerne først og fremst skal oppfordres til å følge smittevernreglene selv, uten at myndighetene følger opp at alle restriksjonene etterleves.

Overfor avisa FAZ ønsket Ramelow å gi uttrykk for at han tar smittevernet på det høyeste alvor, men at de få smittetilfellene gjør at Thüringen kan nærme seg tilbake til normalen. Han presiserte videre at både munnbind og avstand er viktige tiltak som må fortsette. Men i et regjeringsmøte skal ministerpresidenten ha talt imot statlige inngrep i folks privatsfære.

Hvordan Ramelows forslag helt konkret ser ut, er ennå usikkert. Delstatsregjeringen besluttet tirsdag 26. mai å forskyve vedtak om mulige lettelser av koronatiltak til neste uke.

Les mer: Ny skandale for FDP-lederen i Thüringen.

– Et «farlig» signal

Likevel har Ramelows planer fått flere til å reagere.

Bayerns populære ministerpresident Markus Söder (CSU) kalte Ramelows uttalelser et «fatalt» og «farlig» signal. Helseminister Jens Spahn (CDU) sluttet seg til sin kristenkonservative meningsfelle fra Bayern.

– Det må ikke på noen måte oppstå et inntrykk av at pandemien allerede er forbi, mente helseministerens.

I Sachsen, en annen delstat med lave smittetall, fikk Ramelow raskt støtte. Også her har lave smittetall fått delstatsregjeringen til å bevege seg mot en lettelse av tiltakene.

Christian Lindner, lederen for de liberale fridemokratene (FDP), kaller debatten «både bra og riktig». Lignende støtte fikk Ramelow også fra selveste Wolfgang Schäuble, forbundsdagspresident og tidligere finansminister.

Onsdag kveld kastet også Angela Merkel seg inn i diskusjonen. Hun kalte Ramelows forslag “noe tvetydig” og insisterte på at tiltakene som er iverksatt må opprettholdes

– Vi har ingen vaksine, vi har ingen medisin til nå. Men vi har fått bedre kontroll. Nå gjelder det å være forsiktig og aktsom, var Merkels klare beskjed.

Smitteverntiltakene i Tyskland er i utgangspunktet delstatenes anliggende. Den nasjonale regjeringen har forsøkt å samle delstatene, for å sørge for ensartet politikk over hele linja.

Arbeidet har vist seg svært vanskelig for Merkel og co. I flere delstater har de regionale politikerne ønsket å gjøre det på sin egen måte likevel.

Denne gangen er det Thüringen som har sørget for debatt, og det er sannsynlig at nye fremstøt er å vente i dagene og ukene som kommer.

Les mer: Medgangen fortsetter for Merkel & co.

Les mer: Partitopp kastes ut av AfD på grunn av nynazistisk fortid.

Les mer: Markus Söder – den nye favoritten til å bli Tysklands neste kansler.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bundesratdeutschland/32479281738

Tobias Eid Barland

Tobias Eid Barland er skribent for tyskpolitikk.no. Han studerer historie og statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, og har tidligere bodd i Berlin. Tobias har også skrevet om Tyskland for nettstedet iEuropa.no.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: