De viktigste kandidatene til Europavalget

En oversikt over de største tyske partienes toppkandidater til valget til Europaparlamentet.

(tyskpolitikk.no): 23. – 26. mai skal EU-landene velge representanter til neste femårsperiode i unionens parlament. Tyskerne skal som det mest folkerike medlemslandet velge 96 av de totalt 705 representantene.

I motsetning til ved forbundsdagsvalget, har ikke Tyskland noen sperregrense ved valget til Europa-parlamentet. Det gjør det enklere for små og regionale partier å oppnå høy nok oppslutning til å få representanter på europeisk nivå.

Ved valget i 2014 ble Tyskland representert ved hele 14 partier, hvorav halvparten fikk kun én representant hver.

Partiene velger en spitzenkandidat – en toppkandidat – til EU-valget, som i stor grad vil være partiets ansikt under valgkampen. Her er kandidatene til de største partiene.

Manfred Weber

Manfred Weber, som er nestleder i CSU og av utdannelse ingeniør, er spitzenkandidaten til kristendemokratene fra Bayern.

Ved det kommende EU-valget har dessuten søsterpartiet CDU gitt avkall på en egen toppkandidat til fordel for Weber, som medfører at CSU og CDU for første gang stiller med en felles spitzenkandidat til Europavalget.

Weber er dessuten en av de viktigste kandidatene på europeisk nivå ettersom han også er valgt til spitzenkandidat for Det europeiske folkeparti (EPP). EPP er partifamilien for konservative partier i Europa som CSU og CDU er tilsluttet, der den tyske ingeniøren også er leder.

Det innebærer at den tyske toppkandidaten antagelig blir EU-kommisjonens nye president hvis EPP blir den største partigruppen i Europa-parlamentet.

Weber avløser i så fall Jean-Claude Juncker, luxembourgeren som har vært president for EU-kommisjonen siden 2014 og også tilhører EPP, men ikke ønsket gjenvalg.

Katarina Barley

Den tysk-britiske juristen og politikeren som i et knapt år har vært justisminister i Angela Merkels regjering, er spitzenkandidaten til SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).. Justisministeren takket først nei til kandidaturet, men lot seg overtale av partiet til å stille.

SPD er tilsluttet partifamilien Det progressive forbundet av sosialister og demokrater i Europaparlamentet (S&D), som utgjør den nest største partigruppen i EU-parlamentet.

S&D er den sterkeste og eneste reelle utfordreren til EPP i kampen om å få kommisjonspresidenten i EU-valget.

Franziska Keller

«Ska» Keller utgjør sammen med Sven Giegold spitzenduoen til die Grünen.

Religionsviteren representerer die Grünen i EU-parlamentet i sin andre periode og var én av to spitzenkandidater for Det europeiske grønne partiet, partifamilien til die Grünen, i 2009.

Dessuten er Keller migrasjons- og handelspolitisk talsperson og leder partifamilien sammen med belgieren Philippe Lamberts.

Også ved det kommende valget er politikeren fra Brandenburg en del av spitzenduoen til de europeiske grønne, sammen med nederlenderen Bas Eickhout.

Jörg Meuthen

Mannen som er den ene av to ledere i AfD, har vært representant i EU-parlamentet siden han avløste partifelle Beatrix von Storch, som ble valgt inn i forbundsdagen i 2017. Før det representerte lederen AfD i landdagen i Baden-Württemberg.

I tillegg til å være AfDs spitzenkandidat til Europavalget, er Meuthen professor i samfunnsøkonomi ved høyskolen for offentlig forvaltning i Kihl.

AfD oppnådde et valgresultat som ga partiet sju representanter i EU-parlamentet i valget i 2014, men på grunn av interne stridigheter og splittelser, har alle unntatt én representant i EU-parlamentet forlatt partiet i ettertid.

AfD tilhører den euroskeptiske partigruppen Europeisk frihet og direkte demokrati.

Nicola Beer

Advokaten Beer, som er forbundsdagsrepresentant og generalsekretær i FDP, stiller til EU-valget som partiets spitzenkandidat etter å ha blitt nominert av partileder Christian Lindner.

Tidligere har fridemokraten vært Europa-statssekretær og kulturminister i hjemstaten Hessen.

FDP har i dag kun tre representanter i Europa-parlamentet og er tilsluttet Alliansen av liberale og demokrater for Europa.

Özlem Demirel og Martin Schirdewan

Tyrkiskfødte Demirel og statsviteren Schirdewan utgjør spitzenduoen til die Linke.

Demirel var også die Linkes leder og toppkandidat til landdagsvalget i Nordrhein-Westfalen i 2017.

Det lyktes imidlertid ikke valgkampen til kandidaten å få noen representanter i landdagen da partiet med 4,9 prosent av stemmene havnet under sperregrensen.

Schirdewan er en del av partiledelsen til die Linke og har vært representant i Europa-parlamentet siden en plass åpnet seg da hans partifelle Fabio De Masi ble valgt inn i forbundsdagen i 2017. Statsviteren fyller også vervet som økonomisk talsperson.

Die Linke er tilsluttet Forente europeiske venstrefløy/Nordisk grønne venstre.

Foto: https://www.flickr.com/photos/ppdpsd/

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

One thought on “De viktigste kandidatene til Europavalget

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: