De tyske korona-demonstrasjonene

På Rosa Luxemburg-platz i Berlin deler demonstrantene ut den tyske grunnloven, og gir Bill Gates skylden for koronaviruset.   

(tyskpolitikk.no): De siste ukene har bilder av bevæpnede amerikanere som demonstrerer for gjenåpning av det korona-lukkede samfunnet gått sin gang på sosiale medier.

Selv om amerikanerne tilsynelatende er alene om å demonstrere med automatvåpen i hånd, er de langt fra alene om å ta til gatene for å vise sin misnøye mot de mange restriksjonene som er vedtatt for å bekjempe det dødelige koronaviruset, som snart har tatt 300 000 menneskeliv verden over.

Siden lørdag 28. mars har en gruppe tyskere møtt opp én gang i uken utenfor ikoniske Volksbühne på Rosa Luxemburg-platz i sentrum av Berlin, for å demonstrere mot den tyske regjeringens smitteverntiltak.

I slutten av mars skal det ha vært i underkant av 50 deltakere. I begynnelsen av mai skal over 1000 personer ha møtt opp. Og på selveste 1. mai skal demonstrasjonene ha spredt seg til flere andre tyske byer, blant annet i Stuttgart, hvor mer enn 5000 mennesker skal ha møtt opp på det gigantiske festivalområdet Cannstatter Wasen, ifølge Bild.

– Hippier, konspirasjonsteoretikere og høyreekstreme

Ifølge Erik Peter fra den tyske venstresideavisa TAZ skal det være en temmelig heterogen gruppe mennesker som har tatt til gatene for å vise sin misnøye, i alle fall på Rosa Luxemburg-platz i Berlin.

– Hippier, konspirasjonsteoretikere, høyreekstreme og andre Wutbürger har møtt opp. Det som forbinder dem er følelsene av at myndighetene og mediene lyver, skriver Peter. 

Begrepet Wutbürger blir brukt om velgerne som er misfornøyde med de etablerte partiene, og som de siste årene har strømmet til populistiske partier som tyske AfD (Alternative für Deutschland).

Det er kanskje ikke så overraskende at akkurat denne gruppen mennesker tviler på myndighetenes smitteverntiltak, og beskrivelse av hva som er nødvendig for å stoppe smittespredningen. Ifølge Peter fra Taz skal AfD-velgerne derimot ikke være alene denne gangen. Korona-tilakene har truffet bredt, og de fremmøtte representerer større deler av samfunnet.

Berlin-avisa Tagesspiegel hevder at det også har vært flere venstreradikale, kommunister og lignende tilstede under demonstrasjonene foran Volksbühne.

Likevel, blant de fremmøtte er det mange av de som har et litt annet syn på politikk enn folk flest. Ifølge de lokale myndighetene i Berlin skal Rosa Luxemburg-platz ironisk nok ha blitt til et møtested for «høyreekstreme, NPD-medlemmer, konspirasjonsteoretikere, vaksinemostandere og esoterikere». 

Ifølge Peter fra Taz skal konspirasjonsteorien om at Bill Gates står bak viruset ha vært populær blant de fremmøtte aktivistene.

Med grunnloven i hånd

I Berlin ble demonstrasjonene startet av journalisten og forfatteren Anselm Lenz, som benyttet anledningen til å dele ut eksemplarer av den tyske Grunnloven til de fremmøtte demonstrantene.

Litt over én måned senere, under massemønstringen 1. mai, skal samme mann ha sørget for oppstyr ved å kaste en haug av sine egne aviser, kalt Demokratisk motstand, mot politiet, som var opptatt med å pågripe en annen demonstrant.

I etterkant av aviskastingen skal Lenz ha ropt «1. mai 2020. Grunnloven artikkel 20 fjerde ledd». Denne bestemmelsen slår fast at at alle tyskere har rett til å yte motstand dersom noen truer den tyske forfatningen og det tyske demokratiet.

Selv om tolkningen til Lenz til dels er forståelig, er den neppe juridisk holdbar. Bestemmelsen skal fungere som en siste utvei dersom den tyske forfatningen utsettes for en alvorlig trussel, som myndighetene selv ikke er kapable til å verne om. Det er ingen grunn til å tro at tyske domstoler vil tillate slik folkemotstand som reaksjon koronatiltakene.

Det den tyske Grunnloven derimot foreskriver, er en rett for alle til å demonstrere. I midten av april avsa forfatnignsdomstolen i Karslruhe en avgjørelse som underkjente myndighetenes forsøk på å forby demonstrasjoner mot korona-tiltakene i delstaten Hessen. 

Domstolen gjorde det klart at det ikke er adgang til å vedta et generelt forbud mot å demonstrere. I det enkelte tilfelle kan myndighetene nekte store ansamlinger av mennesker, av hensyn til smittevern. Et slikt forbud må derimot vurderes konkret og være forholdsmessig, og kan ikke begrunnes i generell frykt for smitte.

Letter på restriksjonene

I Tyskland har myndighetene valgt enda strengere korona-tiltak enn i Norge. For å stoppe smittespredningen har det vært forbudt å bevege seg utendørs sammen med mer enn én annen person som ikke tilhører samme husstand. I tillegg har tyskerne blitt pålagt å bruke munnbind på butikken og på offentlig transport, og restauranter, barer, frisører og lignende har vært stengt.

Som i Norge, og i mange andre europeiske land, har tyske myndigheter nå besluttet å lette delvis på de strenge reglene.

I Tyskland er det derimot delstatene som har ansvaret for å bestemme hvordan åpningen skal skje. Konsekvensen er at hver delstat har sine egne, detaljerte regler for hvordan man skal oppføre seg i det offentlige rom i tiden som kommer.

Fra og med i dag (9. mai) åpner for eksempel mesteparten av butikkene i Berlin, etter snart to måneder med stengte dører, og neste helg følger restaurantene etter. I lukkede rom vil det, som i Norge, snart bli tillatt med forsamlinger på opp til 50 deltagere, riktignok med halvannen meters avstand, skriver RBB24.

I tillegg har delstatene blitt enige om at Bundesligaen kan gjenopptas, som innebærer at det blir fotball på TV i de tusen hjem fra og med lørdag 16. mai.

Foreløpig ser det derimot ikke ut til at de nye reglene setter en stopper for korona-demonstrasjonene. Ifølge Stern skal flere tusen mennesker ha deltatt i en demonstrasjon i Stuttgart lørdag 9. mai. 

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=U5JH5X_ruLQ

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: