De nye makthaverne

Koronaviruset har gjort Tysklands virologer til landets viktigste politiske rådgivere. En demokratisk utfordring?

(tyskpolitikk.no): Hver dag rundt lunsjtid slipper NDR (Norddeutscher Rundfunk, kringkastingstjenesten med ansvar for Nord-Tyskland) en podcast på en halvtime med virologen Christian Drosten. Her diskuteres viruset, omgangen med dette og myndighetenes tiltak gjennomgående.

– Man vil først se effekten av tiltakene som nå er innført om et par uker. Først da kan man bedømme om disse har vært riktige eller ikke, sa den noe ufrivillige kjendisen nylig til Zeit Online.

47-åringen er en av rådgiverne den tyske regjeringen hører på når de skal fatte nye tiltak for å stoppe spredningen av viruset.

Til vanlig leder mannen fra Lingen helt vest i forbundsrepublikken instituttet for virologi ved Charité-sykehuset i Berlin.

– Jeg er ingen politiker

Drosten selv skulle helst vært den nye kjendisstatusen foruten.

– Det begynner å bli litt mye. Alle spørsmålene fra media, rådgivningen til regjeringen. Jeg er ingen politiker, men forsker, uttalte virologen i intervjuet med Zeit Online.

Eksperten på virussykdommer understreker stadig at han ikke kan bidra med mer enn sin ekspertise. “Man må også lytte til forskere fra andre fagdisipliner”.

Da tidsskriftet Stern nylig laget overskriften “ingen fulle fotballstadioner de neste tolv månedene” etter et intervju med den sindige mannen, tok Drosten til twitter:

– Denne forenklingen er pinlig for meg og gjenspeiler ikke sammenhengen med intervjuet. Jeg er sjokkert, tweetet 47-åringen, som i intervjuet brukte fotballkamper som et eksempel på aktiviteter som kan måtte utsettes lenge, kontra stenging av skoler og barnehager.

Hendelsen understreker interessen Drosten viser for å unngå forenklede utsagn i debatten rundt koronaviruset.

– Flere intensivplasser enn de fleste europeiske land

Den daglige podcastgjesten mener Tyskland er relativt godt forberedt på å takle den helsemessige utfordringen landet står overfor.

– Tyskland har tre, fire, fem ganger så mange intensivplasser med respirator per 100 000 innbygger sammenlignet med de fleste andre europeiske land. I tillegg kommer en god ekspertise, uttalte Drosten til Stern.

Forbundsrepublikken har i dag 25 000 intensivplasser med respirator tilgjengelig, og helseminister Jens Spahn har bestilt 10 000 nye.

– Tiltakene her i Tyskland er innført tidligere enn i de fleste andre land. Derfor håper jeg vi kan unngå en situasjon som i Italia, hvor leger må bestemme hvem som får leve og hvem som må dø, fortsetter den sindige tyskeren.

Det er nettopp Drostens saklige, sindige væremåte som gjør at mange tyskere gjerne lytter til hans råd. I en krisesituasjon som den verden nå er inne i er det mange som verdsetter et differensiert blikk på ting.

– Er dette vår nye kansler?

Ved siden Christian Drosten er sjefen for det renommerte Robert-Koch-instituttet Lothar Wieler blitt en av Tysklands viktigste stemmer i koronakrisen. Hver dag kommer insituttet, som kan sammenlignes med det norske folkehelseinstituttet, med oppdateringer om koronasituasjonen i forbundsrepublikken.

– Er dette vår nye kansler?, spør Zeit Online provokativt, og stiller dermed et sentralt spørsmål ved om demokratiet tilsidesettes til fordel for medisinske eksperter.

Hverken Drosten eller Wieler er demokratisk valgte, og det er derfor problematisk om de får for mye innflytelse på politiske avgjørelser. Samtidig er dette eksperter politikerne nå er tvunget til å lytte ekstra mye til. Virologen Drosten er i hvert fall tydelig på at han kun ønsker å gi råd, ikke å bestemme.

– Vitenskap bør danne grunnlaget for politiske avgjørelser, men ikke erstatte politikere, mener leder for miljøpartiet die Grünen Robert Habeck.

– Rådene deres er viktige, men politikerne må ta avgjørelsene, mener helseminister Jens Spahn.

Selv om de ikke er med å bestemme direkte, kommer Tysklands nye kjendiser til å spille en viktig rolle for politikerne i månedene framover.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=3MLyONZeE8Q

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: