De Grønne vil hente flyktninger fra greske øyer 

Robert Habeck mener Tyskland skal ta ansvar alene – regjeringen vil heller jobbe for en felleseuropeisk løsning. 

Skrevet av Ingrid Øyvindsdatter Ravnanger.

(tyskpolitikk.no): På de greske øyene Chios og Lesvos lever tusenvis av flyktninger i telt uten innlagt vann eller elektrisitet. Amnesty International har siden april 2019 kritisert de overbefolkede leirene for å bryte menneskerettighetene.

Likevel strømmer fremdeles flyktningene til de greske øyene og situasjonen blir bare verre. Dette vil Robert Habeck, talsperson for det tyske miljøpartiet Die Grünen, gjøre noe med. 

Shaffen wir das?

Siden 2015 har ikke Habeck vært alene om å argumentere for tysk bidrag i den Europeiske flyktningkrisen. Kansler Angela Merkel fikk i 2015 mye oppmerksomhet etter å ha sagt «Wir shaffen das!» ,på norsk vi klarer det, i respons til det store antallet flyktninger som ankom Tyskland i 2015 og i 2016.  

Under en høring i den tyske Forbundsdagen den 18 desember, ble Angela Merkel spurt om tilstanden til asylbarn i greske øyer. Her påpekte kansleren at Tyskland har gjort mye for å bedre situasjonen til barn i flyktningleir i Hellas

Likevel mener Robert Habeck at det blir gjort for lite og kaller situasjonen en «humanitær krise». Partilederen mener det er på tide at Tyskland tar grep og åpner dørene sine for flyktninger, særlig mindreårige. 

Les mer: Krisen som aldri tar slutt.

Får støtte fra SPD og tyske delstater

Habeck er ikke alene i å ønske handling. De tyske delstatene Berlin og Thüringen har allerede sagt seg villig til å ta imot flere flyktninger. Det ønsker dessuten også politikere fra Die Grünen i Baden-Württemberg og Niedersachsen, som har samtykket til å ta inn flyktninger til tross for at andre EU land ikke blir med.

– Tyskland må handle, de andre blir ikke med uansett,  forteller Habeck til Die Zeit 

Bärbel Kofler, politiker fra sosialdemokratiske SPD, og kommissær for menneskerettighetspolitikk i den tyske regjeringen, er også en av dem som ønsker mer handlekraft. Hun foreslår et Europeisk initiativ fra Europakommisjonen for å beskytte barn og unge som befinner seg i overfylte leirer i Hellas. 

SPD-politikeren viser deriblant til tilstanden i leirene som den greske regjeringen selv har slått alarm over. At leirene fortsettes å fylles, til tross for den elendige tilstanden, mener 52-åringen illustrerer nøden blant flyktningene. 

– De reiser jo fordi det de flykter fra er verre enn det de opplever i leirene, sier Bärbel Kofler til der Zeit

Kom ikke til Hellas, men til EU

Så langt har politikerne fra det kristendemokratiske partiet, CDU (Christlich Demokratische Union) og liberale FDP (Freie Demokratische Partei) avslått forslaget til Habeck. Partiene ønsker å bidra til å bedre situasjonen for barn og unge i flyktningleirer, men avviser Habecks krav om tysk innblanding. 

Den tyske innenriksministeren, Horst Seehofer fra CDU har også avvist forslaget og tror heller på en Europeisk enn en tysk løsning. 

Seehofers ideer blir delt av blant annet Jean Asselborn, Luxembourgs utenriksminister. Han nevner blant annet at bidrag fra kun enkelte land ikke vil være nok. 

– Disse menneskene kom ikke til Hellas, men til EU – og EU må dermed løse problemet, sier Seehofer til der Spiegel 

Han foreslår blant annet kutt i finansielle bidrag for EU-land som ikke tar inn flyktninger, deriblant Ungarn, Polen og Tsjekkia som så langt har nektet å ta inn flyktninger til tross for EUs vedtak fra 2015. 

 Kan Tyskland gjøre jobben alene? 

Spørsmålet er også om Tyskland kan bidra på eget initiativ. I prinsippet skal EUs regelverk omkring mottakelse og prosedyre av flyktninger gjelde for alle medlemsland.

Det tyske reglementet for oppholdstillatelse åpner likevel for at Tyskland kan ta inn flyktninger utenom den Europeiske ordningen. Dette var blant annet tilfelle i 2015, hvor Tyskland opererte alene på grunnlag av hastende humanitære årsaker. Det er mye som skal tilsi at også en slikt argument vil bli foreslått

Spørsmålet er til syvende sist om Europa kan bidra til å bedre tilstanden til de 70 000 av 120 000 flyktningene som ankom Hellas i 2019, ifølge UNCHR. Kanskje Tyskland kan  “schaffen das” denne gangen også.   

Foto: https://www.flickr.com/photos/boellstiftung/

 

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “De Grønne vil hente flyktninger fra greske øyer 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: