CDU-ministerpresident tar til orde for samarbeid med Die Linke

Allerede i 2019 kan Merkel og co bli nødt til å velge mellom høyrepopulister og sosialister.

(tyskpolitikk.no): Et samarbeid mellom konservative CDU (Christlich Demokratische Union) og sosialistene i Die Linke?

– Hvis valgresultatene ikke gjør det mulig å danne regjering uten Die Linke må CDU være pragmatiske, fortalte partiets sittende ministerpresident i Schleswig-Holstein Daniel Günther til Rheinische Post sist uke. 

Kommentaren gjelder de kommende valgene i østtyske delstater som Sachsen og Brandenburg, hvor det skal avholdes valg høsten 2019.

På siste meningsmåliger gjør AfD (Alternative für Deutschland) det knallsterkt. I følge Wahlrecht.de ville partiet fått hele 24 og 21 prosent i henholdsvis Sachsen og Brandenburg dersom det hadde vært valg i dag. 

Høyrepopulistenes fremgang sørger for at svært få regjeringskonstellasjoner får flertall uten at AfD er med.

I gamle øst, og særlig i delstaten Brandenburg, som omkranser hovedstaden Berlin, er sosialistene i Die Linke langt større enn SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), noe som gjør en storkoalisjon umulig.

– I hver eneste delstat sørger uttalelser fra AfD-politikere for at selv samtaler om samarbeid er fullstendig umulig, forteller CDUs Gühtner videre.

Med AfD ute av bildet er CDU pent nødt til å se mot venstre, ifølge ministerpresidenten fra Kiel.

– Jeg er ikke enig

Dessverre for Günther er ikke lederen for CDU i Sachsen enig.

Michael Kretschmer, som tok over roret i Sachsen etter det katastrofale forbundsdagsvalget i 2017 hvor AfD for første gang ble det største partiet i en tysk delstat, var raskt ute med å avkrefte påstandene.

– Jeg er ikke enig. Vår politikk kan ikke forenes. CDU er et parti for sosial markedsøkonomi. Frihet og sikkerhet skal prioriteres. Vi vil ha en sterk, men ikke allmektig stat, skrev den rødhårede 43-åringen påFacebook 11. august. 

I Sachsen fikk AfD hele 27 % av stemmene tilbake i 2017, fattige 0,1 prosentpoeng mer enn Kretschmers CDU.

I Brandenburg har den lokale CDU-lederen Ingo Senftleben tatt Kretschmers holdning til følge, og anonsert at partiet vil innlede samtaler også med AfD etter delstatsvalget.

Senftleben er derimot av den oppfatning at CDU må innlede samtaler med både ytterste høyre og venstre, dersom valgresultatet ikke skulle muliggjøre samarbeid med SPD, Die Grünen og/eller FDP (Freie Demokratische Partei).

Merkel får skylden 

I det tyske ordskiftet er det nærmest en eletablert sannhet at Angela Merkel har flyttet konservative CDU mot venstre, best illustrert gjennom den humane innvandringspolitikken som sørget for at over en million flyktninger fikk komme over grensene i løpet av 2015, etterfulgt av flere hundre tusen de påfølgende årene.

“Venstrerykket” har blitt lovpriset av mange: Merkel har forsøkt å finne en politisk plattform som treffer flest mulig. I samme slengen har den tidligere hovedkonkurrenten SPD blitt marginalisert.

Det er likevel kritikerne som roper høyest. “Venstrerykket” har åpnet opp for fremveksten av AfD ytterst til høyre, noe mange innad i CDU ene og alene tilskriver Angela Merkel ansvaret for. 

At CDU potensielt må velge mellom pest eller kolera ved kommende delstatsvalg er langt fra populært.

For de fleste kristenkonservative er et samarbeid med AfD fortsatt uaktuelt. Debatten den siste uken viser derimot at stadig flere mener at ytre høyre i alle fall må inviteres lenger inn i varmen enn tidligere.

– CDU kan ikke utelukke et samarbeid med AfD for evig og alltid, kommenterer partiets forbundsdagsrepresentant Veronika Bellmann til der Spiegel (34/2018).

Gavepakke til AfD

Å bli behandlet som et reelt koalisjonsalternativ ville vært en enorm seier for AfD, grunnlagt som et protestparti tilbake i 2013.

Dersom CDU heller snur seg mot Linke i Sachsen og Brandenburg er det nok mange blant de lyseblå som uansett gnir seg i hendene.

AfD har allerede slukt tusenvis av CDU-velgere. Dersom kristenkonservative CDU innleder samarbeid med sosialistene i Die Linke, et parti med røtter tilbake til kommunistpartiet i DDR, vil det ikke være veldig vanskelig for Alexander Gauland, Alice Weidel og co å slå heftig politisk mynt på nok et “feilsteg” av den etablerte politiske eliten, anført av Angela Merkel og co. 

Videre vil et tverrpolitisk samarbeid mellom ytre venstre og CDU være vann på mølla til de som hevder at den etablerte makteliten må kastes, noe det er mer enn nok av blant AfDs rekker.

På meningsmålinger fortsetter høyrepopulistene fremgangen. På landsbasis har får partiet jevnt over 16 % av stemmene, mot 12,6 % ved forbundsdagsvalget høsten 2017.

Rød-svart samarbeid i Sachsen og/eller Brandenburg kan fort føre til at høyrepopulistene nærmer seg 20 %, som fort kan gjøre partiet til Tysklands nest største ved forundsdagsvalget i 2021.

Kommende delstatsvalg i Tyskland:

– Bayern, 14. oktober 2018.

– Hessen, 28. oktober 2018.

– Sachsen, 1. september 2019.

– Brandenburg, høsten 2019.

– Thüringen, høsten 2019.

Foto: https://www.facebook.com/Daniel.Guenther.CDU/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: