Brakvalg for de grønne

Sosialdemokratene med rekordlav oppslutning. Storkoalisjonen skjelver etter Europavalget. 

(tyskpolitikk.no): Takket være rekordstor oppslutning, og svært mange førstegangsvelgere, gjorde det tyske miljøpartiet Die Grünen et brakvalg søndag kveld.

Med godt over 20 % ligger partiet an til å bli Tysklands største parti, selv større enn Angela Merkels kristendemokratiske CDU. Dette er riktignok en sannhet med modifikasjoner, for den kristenkonservative unionen, bestående av CDU og det bayerske søsterpartiet CSU, er fortsatt større sammen.

For sosialdemokratene er resultatet nok et nederlag. Flere tyske medier melder søndag kveld at det tyske arbeiderpartiet ikke har hatt så dårlig oppslutning siden sent på 1800-tallet.

Stor makt til de grønne

Europavalget er en avstemning for nye representanter til Europaparlamentet, det viktigste av de lovgivende organene i EU. De grønne vil dermed få betydelig større innflytelse på europeisk nivå.

I tillegg vil de grønne øke sin innflytelse innenfor de tyske grensene. Som fjorårets delstatsvalg i Bayern og Hessen demonstrerte, hvor dårlige resultater for CDU førte til Angela Merkels avgang som partileder, har mindre valg tung symboleffekt også for nasjonal politikk.

Med langt større oppslutning enn sosialdemokratene i SPD venter de fleste at den tohodede partiledelsen bestående av Robert Habeck og Annalena Bearbock kommer til å få langt mer oppmerksomhet og makt de kommende ukene og månedene.

Storkoalisjonen kan rakne

I dagens tyske regjering sitter det kristendemokratiske partiet CDU og det sosialdemokratiske partiet SPD. Helt siden andre verdenskrig har har de to partiene samlet hatt godt over 50 % av stemmene.

Slik ser det ikke ut lenger. Med de grønnes fremmarsj har den sittende regjeringen nå under 45 % oppslutning. Dette betyr at den tyske regjeringen ikke lenger har et flertall i folket bak seg, noe som smerter for begge de tradisjonelle partiene.

Verst går det for sosialdemokratene, som så vidt har over 15 % oppslutning. Pilene har pekt nedover lenge for SPD, nå tror mange at partiledelsen lar den negative trenden gå utover samarbeidet med CDU.

Det spekuleres i at regjeringssamarbeidet snart kan være over. Dersom så blir tilfellet er tiden ute for Angela Merkel som kansler.

Det er kanskje ikke tilfeldig at magasinet Der Spiegel senest forrige uke antydet at Angela Merkel kan ende opp som president for det europeiske rådet i løpet av sommeren.

Mer om Europavalget kommer på tyskpolitikk.no. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/gruenenrw/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

4 thoughts on “Brakvalg for de grønne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: