Avhoppere fra AfD danner nytt parti

Nyetablerte AdP legger seg enda lenger til høyre og har tette forbindelser til høyreekstreme miljøer. 

(tyskpolitikk.no): 15. januar samlet mer enn hundre mennesker seg på et gjestehus i Dohma, et par mil sørøst for Dresden, og gjennomførte det første møtet til partiet Aufbruch deutscher Patrioten – Mitteldeutschland, som kan oversettes til «De tyske patriotenes oppvåkning – Sentral-Tyskland».

AdP, med slagordet «sosialt, nasjonalt, solidarisk hjemmeparti», skal være et regionalt korrektiv til høyrepopulistiske AfD (Alternative für Deutschland), og sikter på å komme inn i landdagene til delstatene Brandenburg og Sachsen, som har valg 1. september, samt Thüringen, hvor det er valg 27. oktober.

Les mer: Det viktigste som skjer i den tyske politikken i 2019.

Som logo har partiet valgt en kornblom, et symbol som også nazistene brukte fra 1938 og utover.

«Kamelryttere» og «kryddertyrkere»

André Poggenburg, som er leder for det nye partiet, er representant i landdagen til Sachsen-Anhalt og var tidligere leder for AfDs organisasjon i delstaten. Politikeren er i hovedsak kjent for to ting.

For det første ledet Poggenburg AfD til sitt beste regionale valgresultat noensinne, da partiet oppnådde 24,3 prosent oppslutning ved delstatsvalget i Sachsen-Anhalt i 2016.

For det andre har den tidligere AfD-politikeren kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Et eksempel på det er en tale han holdt i februar i fjor der han betegnet tyrkere som lever i Tyskland som «kamelryttere» og «kryddertyrkere» overfor et firesifret antall jublende AfD-tilhengere.

Den sentrale partiledelsen satte imidlertid mindre pris på den tonen. Det endte med at Poggenburg måtte fratre ledervervet sitt og ble utestengt fra alle partiverv i to år. Det ble utslagsgivende for at han til slutt meldte seg ut av partiet.

Den tidligere kjøpmannen er til gjengjeld ingen tilhenger av AfD-ledelsen, som «har driti seg ut når begreper som ‘folkefellesskap’ blir brukt».

– Hvorfor tåler man ikke lenger klartekst i AfD? spør AdP-lederen.

I tillegg til Poggenburg, består ledertrioen i AdP av Egbert Ermer, assosiert med Pegida og tidligere lokallagsleder for AfD i Schweiz-Osterzgebirge, samt Benjamin Przybylla, tidligere talsperson for AfD i Zwickau.

– Endelig! Jeg håper at han tar alle ekstremistene og de selverklærte patriotene med seg! sa Uwe Junge, AfDs fraksjonssjef i Rheinland-Pfalz, på Twitter da det ble kjent at Poggenburg meldte seg ut av AfD.

Ikke et alternativ til alternativet

Poggenburg opplevde at bidraget hans til AfD ikke ble verdsatt og at de vestlige delene av Tyskland spilte en uforholdsmessig stor rolle i partiet på bekostning av partiet i øst.

– Til AfD kan jeg bare si: Bekymre dere for at disse menneskene til slutt ikke har mer å si!

Flere er dessuten misfornøyde med at AfD skal ha blitt en del av det politiske etablissementet fem år etter at partiet ble grunnlagt. AfD bryr seg bare om verv og posisjoner, uttaler seg bare politisk korrekt og smisker med CDU i håp om å få regjere med dem, ifølge en tilhører på møtet i Dohma.

– Verdige medlemmer som Poggenburg blir møtt med represialier og munnkurv. Det liker vi ikke! istemmer Ermer.

AfD-ledelsen betegner på sin side det nye partiet som «overflødig og skadelig» og frykter at det kan koste dem valgseieren i delstatsvalgene. Poggenburg bedyrer imidlertid at AdP ikke er et alternativ til Alternativ for Tyskland, for partiet hans ønsker først og fremst å ta velgere som ikke stemmer og å være en alliert og danne koalisjoner med AfD.

AdP-lederen mener det er realistisk å oppnå seks til ni prosent av stemmene i de kommende delstatsvalgene.

Videre aksepterer partiet den grunnleggende demokratiske ordenen, men vil samarbeide med den islamfiendtlige organisasjonen Pegida og det høyreekstreme Pro Chemnitz. Begge organisasjonene hadde representanter på partimøtet i Dohma.

Den tredje utfordreren

AdP er ikke den første avskallingen fra AfD som har ledet til et nytt parti.

Bernd Lucke, et av de grunnleggende medlemmene i AfD og en av de tre første talspersonene for partiet fra 2013, brøt ut sammen med andre tidligere AfD-medlemmer da han tapte en lederstrid mot Frauke Petry i 2015.

Lucke ble deretter leder for det nye partiet Allianz für Fortschritt und Aufbruch («Alliansen for fremskritt og fornyelse»), som senere byttet navn til Liberal-Konservative Reformer («De liberalkonservative reformatorene»).

LKR har én representant i delstatsparlamentet til Bremen, som ble valgt inn for AfD i 2015. I tillegg er Lucke partiets eneste representant i Europaparlamentet og tilknyttet partigruppen Alliansen av konservative og reformatorer i Europa, som er skeptiske til økt europeisk integrasjon.

Dagen etter forbundsdagsvalget i 2017, meddelte dessuten Frauke Petry overraskende at hun forlot både ledervervet og AfD. Dette skjedde etter lang tid med konflikt og interne stridigheter i AfD.

Siden har den tidligere AfD-lederen ledet die blaue Partei («Det blå partiet»), som i dag har to representanter i forbundsdagen. I tillegg til Petry, meldte Mario Mieruch overgang fra AfD.

Totalt ni representanter i delstatsparlamentene til Sachsen, Sachsen-Anhalt og Nordrhein-Westfalen har også meldt overgang fra AfD til die Blauen.

Både LKR og die Blauen ligger marginalt til venstre for AfD. AdP er dermed de første utbryterne som ligger til høyre for sitt tidligere parti.

Foto: https://twitter.com/poggenburgandre

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: