Armin Laschet er CDUs neste partileder

Lørdag formiddag ble 59 år gamle Armin Laschet valgt til å være kristendemokratenes partileder.

Armin Laschet er CDUs neste partileder. Laschet har siden 2017 vært statsminister i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen.

I siste valgomgang fikk den rutinerte kristendemokraten flest stemmer. I første valgomgang ble den tidligere klimaministeren Norbert Röttgen slått ut, og til slutt stod det mellom Laschet og konservative Friedrich Merz.

Til slutt gikk Laschet av med seieren, og kunne feire sammen med den nylig avgåtte partiledere Annegret Kramp-Karrenbauer, og generalsekretær Paul Ziemiak.

Laschet blir ansett som en av Merkels nærmeste i partiet, og selv om Merkel ikke uttrykkelig har sagt det selv, tror de fleste at Merkel ønsket at Laschet skulle bli partiets neste leder.

Selv om 59-åringen fra Aachen nå er valgt til å lede det kristendemokratiske partiet, er det det langt fra sikkert at Laschet blir Tysklands neste kansler.

Nasjonalt samarbeider CDU (Christlich Demokratische Union) med det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union). Sammen velger de to partiene en felles kanslerkandidat som begge stiller seg bak.

Det betyr at CDU og CSU nå sammen skal velge en felles kanslerkandidat. Som regel representerer kandidaten nasjonale CDU, men ved to tidligere anledninger er det CSU fra Bayern som har stilt kanslerkandidaten.

Mange mener at CSU-leder Markus Söder egner seg best som kanslerkandidat, og nettopp derfor er det langt fra sikkert at Laschet vil ta over som kansler for Merkel etter forbundsdagsvalget 26. september 2021.

Mer kommer på tyskpolitikk.no.

Foto: Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=By9nVkf0sZA&ab_channel=cdutv.

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: