AKK: – Vi må koble inn klimaturboen

ARDs sommerintervju med CDU-lederen ble viet til kristendemokratenes klimapolitikk og valgnederlagene i gamle øst. 

(tyskpolitikk.no): Ved Europavalget i slutten av mai 2019 fikk det tyske miljøpartiet Die Grünen over 20 % av stemmene. Gjennom sommeren har meningsmålinger vist at det grønne partiet har manifestert sin rolle som et av Tysklands to største partier.

I det årlige sommerintervjuet med ARD kunne den kristendemokratiske partilederen Annegret Kramp-Karrenbauer fortelle mer om partiets plan for å ta klimakrisen på alvor.

Vi må forholde oss til klimaendringene slik at jorden vår ikke blir ødelagt. Derfor har vi satt oss mål, og vi ønsker å nå målene for 2020 raskest mulig, vi vil være pålitelige når det kommer til målene for 2030, og innen 2050 må vi være klimanøytrale. 

På siste meningsmåling fra FORSA får Die Grünen 23 % oppslutning. Til sammenligning får kristendemokratene 27 %, som innebærer en nedgang på over fem prosentpoeng siden forbundsdagsvalget i 2017.

– Vi har et “gap” mellom målsetningene og tiltakene som har blitt iverksatt så langt, og derfor må vi koble inn klimaturboen, og sette opp tempoet, som betyr at vi trenger forskjellige tiltak som på den ene siden fungerer, og på den andre side gjør det lønnsomt, og som gjør det klart at innovasjon og investeringer er de to store turboene det handler om nå, forteller Kramp-Karrenbauer videre.

På spørsmål om høyere avgifter kan være svaret, velger partilederen fra Saarland heller å snakke om merverdiavgiften på togbilletter.

– Først og fremst må vi gjøre det billigere å kjøre med tog, for eksempel ved å senke merverdiavgiften.

Tviholder på “det sorte null”

Annegret Kramp-Karrenbauer tok over vervet som partileder for CDU (Christlich Demokratische Union) etter Angela Merkel for litt over ett år siden. Siden den gang har den tyske regjeringen, som fortsatt ledes av Merkel, lagt frem nok et statsbudsjett hvor “det sorte null” opprettholdes. Det sorte null er navnet på den tyske sparepolitikken som innebærer at landet skal tjene mer penger enn de bruker, slik at det ikke er nødvendig å ta opp nye lån.

– Jeg mener det svarte null er et uttrykk for solid finanspolitikk, et prinsipp vi ikke i noe tilfelle skal gå vekk fra, forteller Kramp-Karrenbauer på spørsmål om hvordan regjeringen skal finne penger til de mange klimatiltakene.

Deretter gjør partilederen det klart at tiltakene likevel må være noe alle tyskere skal kunne håndtere.

– For meg er det viktig at klimaet ikke er et eliteprosjekt, og at ikke det bare er de formuende som takler de mange tiltakene, og for eksempel at de som pendler, og ikke har andre valg enn å kjøre bil, og de som ikke kan ta seg råd til å bygge gode isolerte bygninger, også kan være med på endringene. Derfor er det viktig med stønader som er sosialt utformet.

Les mer: Den tyske sparepolitikken kan være på vei ut. 

CDU-krisen i gamle øst

1. september ble det avholdt valg i delstatene Brandenburg og Sachsen, som begge er blant delstatene som tilhørte DDR frem til gjenforeningen i 1990. I begge delstater tapte kristendemokratene tusenvis av velgere til høyrepopulistene i AfD. I Brandenburg gikk det verst for CDU, hvor kun 15,6 % stemte på partiet.

– Det handler om at vi i CDU de siste månedene ikke har klart å tydeliggjøre hvordan vi skal etterkomme forventningene til velgerne, og en del av valgresultatene har med det å gjøre. Å intensivere dette er oppgaven jeg har foran meg nå, forteller AKK til Tina Hassel fra ARD. 

Kramp-Karrenbauer mener videre at også de dårlige resultatene i gamle øst kan knyttes til klimaendringene, og redselen for de store endringene som står på trappene.

– En av grunnene til at mange i de kullavhengige regionene i Brandenburg stemte på AfD skyldes at de er redd for hva de skal miste, samtidig som de ikke klarer å se hva som kommer til å erstatte kullkraften. Derfor må vi gi konkrete, politiske svar. På den måten kan vi overbevise velgerne der.

Les mer: Derfor stemmer de annerledes i gamle øst. 

Tett kommunikasjon med Merkel

For bare halvannet år siden sørget Angela Merkel selv for at Kramp-Karrenbauer fikk jobben som generalsekretær ved partiets hovedkvarter i Berlin. Manøveren førte til at AKK også kandiderte da Angela Merkel valgte å trekke seg som partileder i oktober 2018. to måneder senere ble hun valgt til å ta over vervet etter Merkel av det kristendemokratiske landsmøtet.

I intervjuet med ARD røper AKK at hun har tett kommunikasjon med kansleren som ofte blir titulert som verdens mektigste kvinne.

– Vi har et tett og intensivt samarbeid, gjennom hver eneste uke, om hva som helst, men selvfølgelig mest om det politiske, men også om det ene og det andre av privatsaker. 

På spørsmål om hennes egne ambisjoner om å en dag ta over som kansler, svarte partilederen derimot avvisende.

Vi har allerede en kansler, og jeg er forsvarsminister, og det fungerer godt.

Etter at Ursula von der Leyen sa fra seg ansvaret som forsvarsminister til fordel for jobben som kommisjonspresident i EU, ble Kramp-Karrenbauer valgt ut til å ta over som leder for det tyske forsvaret.

De fleste tror likevel at den relativt nyvalgte partilederen har en ambisjon om å ta over jobben som Tysklands kansler.

– Vi har sagt tydelig at vi vil gjennomføre denne legislaturperioden. Vi holder oss til avtalen, og det er oppgaven jeg har foran meg som CDU-leder, og det skal jeg forholde meg til, svarer hun på spørsmål om kanslerskiftet kan skje før det neste forbundsdagsvalget høsten 2021. 

Foto: skjermdump: https://www.facebook.com/berichtausberlin/videos/877891932610605/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

One thought on “AKK: – Vi må koble inn klimaturboen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: