AKK slo tilbake på kristendemokratenes landsmøte

Men Friedrich Merz har fortsatt ikke gitt opp drømmen om å bli Merkels arvtager.

(tyskpolitikk.no): CDUs (Chrsitlich Demokratische Union) partileder Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) har vært i knallhardt vær i det siste. Alt fra en klønete håndtering av en kritisk Youtube-video i vår til svake valgresultat i høst, har ført til at flere har stilt spørsmål ved 57-åringens egnethet som partiets kanslerkandidat ved neste forbundsdagsvalg.

Friedrich Merz – som tapte lederkampen mot kvinnen med det kronglete navnet for ett år siden – har vært en av hennes og regjeringens argeste kritikere. – Valget i Thüringen var et stort mistillitsforslag mot storkoalisjonen, fyrte mannen fra Nordrhein-Westfalen løs etter forrige måneds valgnederlag.

Mangemillionæren har, med slike uttalelser, kastet seg inn i kampen om å bli kristendemokratenes neste kanslerkandidat. Det var dermed knyttet stor spenning til hva som ville skje på landsmøtet i Leipzig slutten av forrige.

– Om dere ikke vil gå min vei, la oss avslutte det i dag!

Landsmøtets store høydepunkt ble nådd fredag. Etter å ha talt i nesten halvannen time om sine framtidsvisjoner kom en avslutning fra partilederen som tok hele salen på senga:

– Om dere mener at denne veien ikke er den riktige, la oss snakke ut i dag! Og la oss avslutte det hele i dag! Her og nå! Men hvis dere er like lystne på å styre og regjere som jeg er, så la oss brette opp ermene her og nå! Mange takk.

Den hardt prøvede partilederen ble møtt med stående applaus fra salen. Med en slik avslutning på talen stilte hun i praksis ledervervet til disposisjon. Og reaksjonen fra salen ga kvinnen fra Saarland den responsen hun trengte.

– CDU støtter sine ledere.

Merz selv viste seg fra en langt mer kompromissvillig side enn tidligere.

– Vi må ikke bli som SPD, som er strukturelt illojale mot sine ledere. CDU støtter sine ledere, sa unionens (CDU/CSU) tidligere parlamentariske leder i sin tale til landsmøtet. Man kan spørre seg om han har glemt sine egne uttalelser de siste månedene.

Nestlederen for kristendemokratenes økonomiske råd hyllet samtidig AKK, som også er Tysklands forsvarsminister, for å ha holdt en “kampvillig, modig og offensiv tale”.

Likevel tyder ting på at 64-åringen fortsatt sikler på Kanzleramt.

– Nei, dette landsmøtet kommer ikke til å avgjøre det (hvordan framtidens Tyskland skal se ut for dagens unge, red. anm.), men om et år, etter nye runder med planlegging og forhandlinger må landsmøtet gi svar på dette.

Merz gjorde det dermed klart at han lurer som en gjedde i sivet og er klar til å gripe muligheten dersom den skulle by seg.

– Han vet at han kan knytte seg tettere til partiet.

Forsvarsministeren fortsatte offensiven også etter at landsmøtet var slutt.

– Han vet at han kan knytte seg tettere til partiet. Det er opp til ham å gjøre det. Mitt tilbud til ham om å gjøre det står fortsatt, sa AKK til avisa Bild am Sonntag.

Der Spiegel melder i sin siste utgave at den sterkt kritiserte partilederen får gode skussmål for jobben hun gjør som forsvarsminister. Kanskje er hun likevel den rette til å ta over stafettpinnen etter Angela Merkel? Samtidig kan det også være et tegn på at hun er bedre på å lede intern enn eksternt.

Og mens både Kramp-Karrenbauer og Merz drømmer om å bli Tysklands neste forbundskansler, er en ny mann fra Bayern i ferd med å seile opp som en favoritt.

– Opptredenen hans var et av høydepunktene. Han gjorde et godt inntrykk på meg og flere andre, sa Tilman Kuban, lederen for CDUs ungdomsparti, om Bayerns ministerpresident Markus Söder.

Tiden framover vil vise om partimedlemmene i CDU/CSU foretrekker AKK, Merz eller Söder som forbundsrepublikkens neste leder.

Foto: https://www.flickr.com/photos/cdu-bw/albums/72157704436702465

Einar Haarr Dyvik

Einar Haarr Dyvik studerer statsvitenskap ved Albert-Ludwigs-universitetet i Freiburg. Tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Skribent for tyskpolitikk siden oppstarten i 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: