AfD tok velgerne, die Grünen tar makten

Klimapolitikerne kurtiseres av håpefulle regjeringssjefer i Brandenburg og Sachsen.

(tyskpolitikk.no): AfD gjorde et brakvalg i delstatsvalgene 1. september og fikk 23,5 og 27,5 prosent av stemmene i henholdsvis Brandenburg og Sachsen. Likevel er det die Grünen og ikke AfD som ender opp med mer innflytelse i de østtyske delstatene.

Die Grünen gjorde gode valg og gikk frem til 10,8 (+4,6) og 8,6 prosent (+2,9) i de to delstatene.

Selv om partiet ikke opplevde den store grønne bølgen som mange hadde håpet å se og som meningsmålingene tydet på at var i emning, er resultatene de beste die Grünen har oppnådd i delstatene noensinne.

– Vi har som parti gjort tydelig fremgang, slår partileder Robert Habeck fast.

Partiets parlamentariske leder har en klar oppfatning om hvorfor.

– Det handler om klimaet. Klimakrisen har spilt en stor rolle overalt, forklarer Katrin Göring-Eckardt.

Både SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og CDU (Christlich Demokratische Union) utelukker samtaler med AfD (Alternative für Deutschland). Dermed må sosialdemokratene og kristendemokratene, som leder regjeringene i henholdsvis Brandenburg og Sachsen, søke samarbeid med det tyske klimapartiet for å kunne fortsette i posisjon.

To muligheter i Brandenburg

Regjeringen i Brandenburg, som består av SPD og venstrefløypartiet die Linke, har mistet flertallet sitt i landdagen.

Ingo Senftleben, tidligere CDU-leder i delstaten, åpnet for samarbeid med die Linke, men møtte massiv kritikk fra partifellene sine og trakk seg i lys av kritikken. En koalisjon bestående av SPD, die Linke og CDU er derfor utelukket.

SPD og die Linke kan danne en rødrødgrønn regjering med die Grünen for å beholde det parlamentariske flertallet. Imidlertid kan også SPD, CDU og die Grünen danne flertall, en såkalt «Kenya-koalisjon», som det kalles på bakgrunn av partifargene. Dette kan være en vel så aktuell mulighet for die Grünen i Brandenburg.

Et tredje alternativ, som ikke inkluderer die Grünen, er en regjering bestående av SPD, CDU og det lokale partiet BVB/FW (Brandenburger Vereinigte Bürgerbewegungen/Freie Wähler).

Sonderingssamtaler om mulige konstellasjoner mellom to og to av disse partiene, har begynt.

– Vi møttes i dag til en uformell innledende samtale og har snakket med hverandre i øyehøyde i en konstruktiv og respektfull atmosfære. Vi er enige om at noe nytt må oppstå i måten politikk utformes på i Brandenburg i fremtiden, heter det i en meddelelse fra die Grünens førstekandidater etter et møte med CDU.

Die Grünen har hatt tilsvarende samtaler med SPD og die Linke.

Sannsynlig saksisk Kenya-koalisjon

I Sachsen regjerer CDU sammen med SPD. Regjeringssjef Michael Kretschmer (CDU) utelukker en koalisjon med die Linke. Dermed er en saksisk Kenya-koalisjon, bestående av CDU, SPD og die Grünen, det eneste reelle alternativet gitt mandatfordelingen.

De tre partiene er alle klare til å inngå sonderingssamtaler om en Kenya-koalisjon, som Tyskland foreløpig har sett kun ett eksempel på i nabostaten Sachsen-Anhalt.

Sonderingssamtalene blir ikke enkle for Kretschmer, som i et intervju før valget betegnet die Grünen som et «forbudsparti». Om ikke annet må imidlertid CDU finne enighet med die Grünen under prinsippet «min fiendes fiende er min venn».

Ønsker «klare grønne signaler»

– Vi vil fornye disse delstatene med klimapolitikk, men også styrke de rurale regionene med buss og bane og helsetjenester, sier Annalena Baerbock, die Grünens andre partileder.

Partiet stiller imidlertid krav for å delta i regjering i delstatene. Robert Habeck sier at CDU «må kassere noen forslag» og trekke lærdom av valgresultatet.

Ursula Nonnemacher, die Grünens førstekandidat i Brandenburg, vil ikke ha mer gruvedrift og vil ha «klare grønne signaler» i områdene samferdsel og landbrukspolitikk.

For Katja Meier, førstekandidat i Sachsen, er fornybar energi, nye undervisningsformer i skolen og stigende leiepriser i Dresden og Leipzig viktige temaer.

– Nå handler det om å danne en regjering som er god for delstaten vår. Vi går til arbeidet med ydmykhet, sier Kretschmer om de forestående forhandlingene i Sachsen.

I Tyskland er hovedregelen flertallsregjeringer. Mindretallsregjeringer forekommer kun unntaksvis og i kortere perioder. I praksis er dermed nyvalg det mest sannsynlige alternativet hvis ikke det blir enighet om flertallskoalisjoner i delstatene.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bbeckmann/

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

One thought on “AfD tok velgerne, die Grünen tar makten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: