AfD med verste måling på lenge – faller under ti prosent

Koronaviruset rammer mer enn helsen.

(tyskpolitikk.no): Mens koronakrisen tiltar i Tyskland, får det høyrepopulistiske partiet AfD (Alternative für Deutschland) støtte av kun ni prosent av respondentene i en meningsmåling fra Forsa.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

 

Det er en nedgang på mer enn tre prosentpoeng fra forbundsdagsvalget i september 2017, og en nedgang på fem prosentpoeng fra gjennomsnittet av meningsmålingene ved årsskiftet.

Samtidig får unionspartiene CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich-Soziale Union) hele 36 prosent oppslutning etter en lang periode med dårlige målinger ned mot 25 prosent.

Målingen er bedre enn søsterpartienes valgresultat på 33 prosent i 2017.

– Det blir en katastrofe

AfD har forsøkt å markere seg som et alternativ til Angela Merkels regjering under den pågående krisen.

Høyrepopulistene har blant annet kritisert regjeringen for manglende grensekontroller før grensene delvis ble stengt mot en rekke naboland.

Forbundsdagsfraksjonen lanserte i tillegg en fempunktsplan som innebærer økonomiske fallskjermer til familier, bedrifter, frilansere og turismen, samt mer støtte til landbruket og raskt internett til alle.

AfD mener også at forbundsregjeringen har «fullstendig undervurdert koronaviruset først i Kina og så i Italia».

I sosiale medier har partiet kjørt en rekke budskap med hard front mot regjeringen.

Det blir en katastrofe. Nå kommer Merkels store økonomiske krise.

Korona-migranter strømmer til Tyskland.

– For slapp, for treg, for ubesluttsom. Merkel-regjeringen mislykkes i kampen mot koronaviruset.

Imidlertid kjenner velgerne seg tilsynelatende ikke igjen i AfDs virkelighetsbeskrivelse.

Regjeringen har dessuten lovet og fått vedtatt omfattende tiltak for å redde den tyske økonomien i Forbundsdagen, og dermed tatt luften ut av AfDs foreslåtte krisepakker.

Høy tillit til unionspartiene

Til tross for partiets politikk for å møte koronaviruset, flytter velgerne seg fra protestpartiet AfD til styringspartiene CDU og CSU. En viktig årsak er trolig manglende tillit til at høyrepopulistene kan håndtere krisen.

Forsa-instituttet, som gjennomførte meningsmålingen, har også målt velgernes tillit til politikerne i kampen mot viruset.

Forbundskansler Angela Merkel og helseminister Jens Spahn fra CDU, samt Markus Söder, CSUs regjeringssjef i Bayern, vurderes som spesielt godt egnet til å lede tyskerne gjennom koronakrisen.

Söders CSU har en litt større fremgang enn søsterpartiet.

Enkeltmålingen bekrefter trenden til gjennomsnittet av meningsmålingene, der AfD har gått ned og unionspartiene har gått opp i løpet av mars.

Høyreekstremister i partiet

Det har neppe bidratt til økt oppslutning at protestpartiet i det siste også har balt med en gruppe høyreekstreme partimedlemmer.

Der Flügel – «fløyen» – er en uformell nasjonalistisk gruppering i partiet uten formelle medlemskap eller posisjoner. Gruppen ble dannet i 2015.

Björn Höcke og Andreas Kalbitz, AfDs ledere i henholdsvis Thüringen og Brandenburg, anses som lederskikkelser i grupperingen.

Nylig kunngjorde Verfassungsschutz – den tyske sikkerhetstjenesten – at Flügel anses som en høyreekstrem gruppe, og settes under overvåkning. Årsaken er holdninger og uttalelser som oppfattes å gå på tvers av de demokratiske grunnreglene i samfunnet.

Den uønskede oppmerksomheten fra Verfassungsschutz fikk ledelsen i AfD til å ta grep og beslutte at Flügel må oppløses.

– Partiledelsen forventer at morgendagens Flügel-møte ender med en erklæring om at den uformelle sammenslutningen oppløses innen 30. april, heter det i en resolusjon fra ledelsen 20. mars.

I et offentlig brev svarer Höcke og Kalbitz at man ikke kan oppløse noe som formelt sett ikke eksisterer, men Flügel-duoen går likevel med på å avslutte aktiviteter i tilknytning til denne gruppen.

– For å beskytte enheten til partiet og ikke sette dets politiske prosjekt i fare, har Björn Höcke og Andreas Kalbitz likevel bestemt seg for å etterkomme ønsket, skriver de to lederfigurene.

Konflikter mellom moderate og ytterliggående AfD-politikere, har vært tilbakevendende gjennom partiets syv år lange historie.

Foto: Björn Höcke, lederen for AfD i Thüringen. Skjermdump https://www.youtube.com/watch?v=YfTo4jgPveE&t=2s

Erlend F. Aalbu

Erlend F. Aalbu er skribent for tyskpolitikk.no. Han var utvekslingsstudent ved Universität Mannheim i 2014 og praktikant ved Norsk-tysk handelskammer i 2015. Han er siviløkonom fra NHH og jobber til daglig med IT-løsninger i energibransjen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: