AfD kan bli størst i Sachsen

Det blir stadig verre for kristendemokratene å ignorere partiet ytterst til høyre. 

(tyskpolitikk.no): 1. september avholdes det valg i de tyske delstatene Brandenburg og Sachsen. Begge ligger i øst, og i begge ser det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) ut til å øke oppslutningen kraftig.

Siste meningsmåling fra Ifratest dimap gir fløypartiet 26 % oppslutning i delstaten Sachsen. 

Sachsen har litt over 4 millioner innbyggere, og grenser mot både Polen og Tsjekkia i øst.

På den samme målingen får AfD like stor oppslutning som kristendemokratene i Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union).

Ved tilsvarende valg i 2014 fikk de kristenkonservative hele 39,4 %. Allerede den gang forsynte AfD seg grovt av velgermassen til CDU, og endte opp med 9,7 % av stemmene.

Les mer: Dette må du å vite om tyske delstatsvalg. 

Det er likevel ingen overraskelse at AfD nå ser ut til å kunne bli størst i Sachsen. Ved forbundsdagsvalget i september 2017 var det nettopp her høyrepopulistene for første gang utkonkurrerte de tradisjonelle styringspartiene CDU og SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Den gang med med fattige 0,1 prosentpoeng større oppslutning enn det kristendemokratiske partiet.

– Det vil ikke bli noe samarbeid med AfD

For første gang noen sinne kan et parti med størst oppslutning likevel ende uten regjeringsmakt.

Selvom krefter innad i det kristendemokratiske partiet ønsker et samarbeid med høyrepopulistene i AfD, er den regionale partilederen hard.

– Det vil ikke bli noe samarbeid med AfD, skal partileder Kretschmer ha fortalt ifølge Berliner Morgenpost.  

Med 26 % av stemmene vil høyrepopulistene gjøre det svært vanskelig for de øvrige partiene å danne levedyktige koalisjoner med et flertall bak seg i delstatsparlamentet.

Den nåværende regjeringen, bestående av CDU og SPD, ligger an til svake 35 % oppslutning.

Selv ingen av de mange koalisjonene bestående av tre partier ligger an til å få flertallet av representantene bak seg etter 1. september:

CDU + FDP (Freie Demokratische Partei) + Die Grünen = 43 %.

CDU + SPD + Die Grünen = 47 %.

SPD + Die Grünen + Die Linke = 39 %.

Det sier litt om hvor lite de øvrige partiene vil samarbeide med AfD at mediene også spekulerer i en mulig koalisjon bestående av hele fire partier. 

Første mindretallsregjering i Sachsen?

Av den grunn snakker stadig flere om en mulig mindretallsregjering etter valget 1. september. En slik løsning er mulig, selv om den svært sjeldent forekommer i de mange tyske delstatene.

En mindretallsregjering vil innebære at kristendemokratene innehar regjeringsansvaret alene. Uten flertall bak seg må CDU derimot på jakt etter støtte fra andre partier hver gang de vil få gjennom konkret politikk. 

Mange frykter dermed at den lokale regjeringen vil preges av handlingslammelse.

Flere har også bitt seg merke i at en kristendemokratisk mindretallsregjering også kan bety at CDU ender opp med å samarbeide med nettopp AfD i enkeltsaker.

Selv om AfD ikke blir en del av regjeringen er det dermed svært sannsynlig at stor oppslutning kan bety langt større innflytelse enn partiet har hatt til nå. 

Et slikt samarbeid vil være revolusjonerende i Tyskland. Så langt har de etablerte partiene holdt seg langt unna et samarbeid med populistene på høyre fløy. Jo større oppslutning Alternative für Deutschland får, jo vanskeligere blir det å ignorere dem.

Kan også bli størst i Brandenburg

Også i delstaten som omkranser hovedstaden Berlin kan høyrepopulistene i AfD ende opp som største parti etter valget 1. september.

Siste meningsmåling fra INSA gir AfD 19 % i Brandenburg. Samme oppslutning får også sosialdemokratene i SPD. CDU følger rett etter med 18 %. 

Sammenlignet med Sachsen er det likevel langt større sannsynlighet for en koalisjon bestående av tre partier i delstaten med byer som Potsdam, Cottbus og Frankfurt (Oder).

Meningsmålingen fra INSA gir det rød-rød-grønne alternativet hele 51 % (SPD, Die Linke og Die Grünen). Et samarbeid mellom CDU, SPD og Die Grünen ville også hatt et flertall bak seg i parlamentet.

Foto: https://www.flickr.com/photos/strassenstriche/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: