– AfD har blitt et folkeparti i øst

Samtidig vinner de tradisjonelle styringspartiene hver sin delstat. 

(tyskpolitikk.no): På dagen 80 år etter at andre verdenskrig begynte ved at Tyskland invaderte Polen i 1939, sørget befolkningen i to østtyske delstater for at det innvandringsfiendtlige fløypartiet Alternative für Deutschland (AfD) nå er for et “folkeparti” å regne.

I øst er AfD på folkeparti-nivå nå, skriver Kevin Hagen for Spiegel Online

Betegnelsen “folkeparti” (Volkspartei) har tradisjonelt blitt brukt om kristendemokratene i CDU (Christlich Demokratische Union) og sosialdemokratene i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), som har byttet på å styre Tyskland helt siden andre verdenskrig.

På delstatsnivå har også CDU og SPD dominert. Nå ser det derimot ut til at et annet parti tar over rollen som “folkeparti” i gamle øst.

Med godt over 27 % av stemmene har høyrepopulistene gjort et brakvalg i den østtyske delstaten Sachsen. Sachsen ligger på grensen til Polen og Tsjekkia, og tilhørte DDR frem til gjenforeningen i 1990. I Sachsen bor det idag omtrent fire millioner mennesker. 

I Brandenburg ligger fløypartiet an til å få 24 % av stemmene. Brandenburg er delstaten som omkranser hovedstaden Berlin. Også Brandenburg grenser mot Polen i øst, og har 2,5 millioner innbyggere.

Tilbake i 2016 kapret partiet hele 24 % av stemmende i den østtyske delstaten Sachsen-Anhalt. Med godt over 20 % i både Brandenburg og Sachsen har partiet manifestert sin rolle i toppen av det politiske bildet blant delstatene som ble gjenforent med Vest-Tyskland for snart 30 år siden.

Les mer: Partiprogrammet til AfD: Dexit, Islamofobi og klimaskepsis.

Les mer: Derfor stemmer de annerledes i øst. 

SPD marginalisert i Sachsen

Et folkeparti kommer, et annet folkeparti går. Siste tall fra Sachsen gir sosialdemokratene i SPD fattige 7,8 % av stemmene.

Partiet med ekskanslerene Willy Brandt, Helmut Schmidt og Gerhard Schröder ligger med brukket rygg i hele Tyskland. Resultatet i Sachsen er likevel eksepsjonelt svakt. 

Valgresultatet er en effektiv spiker i kista til sosialdemokratenes rolle som folkeparti i delstaten Sachsen. Det samme er AfDs voldsomme oppslutning. SPD kan likevel trøste seg med at partiet aldri har gjort det særlig sterkt i Sachsen.

Sosialdemokratene kan derimot ta med seg et veldig godt valg i Brandenburg, hvor de røde ender opp som største parti. Selv med en nedgang på frem prosentpoeng er en oppslutning på hele 26 % i Brandenburg et veldig godt valg. 

Triumf for CDU

Selv om AfD ser ut til å kapre over 27 % av stemmene i Sachsen, gikk kristendemokratene i CDU av med seieren.

32 % av stemmene er en triumf for Merkels parti, som ved forbundsdagsvalget i 2017 ble forbigått av høyrepopulistene i det lyseblå fløypartiet i delstaten Sachsen. Den gang skilte kun 0,1 % de to partiene.

I ukene før valget var det mange som fryktet at Alternative für Deutschland skulle bli størst. Slik ble det likevel ikke.

Mange mener at CDU-lederen Michael Kretschmer skal ha mye av æren for suksessen i Sachsen. Kretschmer er godt likt og har kritisert egen partiledelse på mange områder.

– Vi har jobbet hardt for dette de siste 20 månedene. Dette er et klart signal om at det er mulig å danne regjering basert på positive krefter, fortalte Kretschmer til ARD etter at de første resultatene ble annonsert søndag kveld. 

CDU får dermed ansvaret for å bygge en ny koalisjon i delstatshovedstaden Dresden. Lettere sagt enn gjort, for med SPDs nedgang ser det nåværende samarbeidet ut til å falle.

Nye koalisjoner i begge delstater

AfDs inntreden som folkeparti sørger for at de nåværende koalisjonene ikke er levedyktige.

Etter alt å dømme vil miljøpartiet Die Grünen ta plass i regjeringskontorene i Dresden, sammen med CDU. De kommende ukene vil vise om kristendemokratene også er avhengige av sosialdemokratene i SPD. Grunnet feil med valglistene til AfD kan det hende høyrepopulistene ikke får like mange representanter i delstatsparlamentet som oppslutningen tilsier.

Den sittende rød-røde regjeringen i Brandenburg, bestående av partiene SPD og Die Linke, har også mistet sitt flertall. Dermed blir det også skifte i kontorene i delstatshovedstaden Potsdam, en by som ligger så nære Berlin at den er knyttet til metropolens t-banenettverk.

Derimot ser det ut til at SPD og sosialistene i Die Linke kan lene seg på fremgangen til miljøpartiet Die Grünen. Natten vil vise om den rød-rød-grønne koalisjonen vil få et flertall av representantene i Brandenburg.

Foto: https://www.facebook.com/KalbitzAfD/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

3 thoughts on “– AfD har blitt et folkeparti i øst

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: