14 valg kan avgjøre Kramp-Karrenbauers skjebne

Europavalg, delstatsvalg og kommunevalg kommer på rekke og rad i 2019. 

(tyskpolitikk.no): 2018 viste hvor stor betydning delstatsvalg kan ha for den nasjonale politikken i Tyskland.

Etter valgnederlag i både Bayern og Hessen ble presset så stort på Angela Merkel at kansleren til slutt ga fra seg ledervervet i CDU (Christlich Demokratische Union) etter 18 år på toppen av partiet.

7. desember ble 56 år gamle Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) valgt til å ta over stafettpinnen i det kristendemokratiske partiet. Valget av AKK sikret Merkels rolle som kansler, et ansvar hun ønsker å beholde helt til forbundsdagsvalget i 2021

Det er likevel ikke sikkert at hverken Merkel eller Kramp-Karrenbauer får beholde jobbene sine så lenge.

I 2019 venter 14 forskjellige valg som kan avgjøre den nyvalgte lederens skjebne. Dersom AKK må gå, spørs det hvor lenge 64 år gamle Merkel forblir Tysklands kansler.

26. mai, den første skjebnedagen

11 av 14 valg avholdes allerede 26. mai. Viktigst er naturligvis valget av nye representanter til Europaparlamentet, det sentrale organet i EUs lovgivningsprosess.

I hele ni delstater avholdes det kommunevalg samtidig. Kommunene er det laveste nivået i det tyske føderale demokratiet. Valgene får dermed neppe alene avgjørende betydning for Kramp-Karrenbauer og Merkels skjebner.

Langt viktigere er delstatsvalget i Bremen, som også finner sted 26. mai. 

Den lille delstaten i Nord-Tyskland har tradisjonelt vært en sosialdemokratisk høyborg. I Bremen har kristendemokratene aldri fått flere stemmer enn SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland).

Siste meningsmålinger viser dødt løp mellom SPD og CDU. Valget i Bremen kan vise seg som en gylden mulighet for Kramp-Karrenbauer til å vise sine beryktede ferdigheter til å vinne lokalvalg. 

Kvinnen som stoppet “Schulz-toget”

Tilbake i mars 2017, før den nåværende partilederen ble hentet til Berlin for å tjene som generalsekretær under Merkels ledelse, var Kramp-Karrenbauer den første som satte en stopper for det såkalte “Schulz-toget” til SPD. Martin Schulz nøt massiv medvind etter sitt “comeback” i den tyske politikken etter flere år som Europa-politiker i Brüssel.

56 år gamle Kramp-Karrenbauer fra lille Saarland satte en effektiv stopper for Schulz og co, og startet dermed en trend som endte med et massivt sosialdemokratisk nederlag ved forbundsdagsvalget 24. september 2017. 

Delstatsvalget i Saarland har også vist seg å være siste gang kristendemokratene maktet å vinne over 40 % av velgerne. Ikke en gang det mektige søsterpartiet i Bayern, CSU (Christlich Soziale Union) klarte mer enn 37,2 % av stemmene ved valget i oktober 2018.

I kampen om ledervervet tilbake i desember flørtet Kramp-Karrenbauer hyppig med den magiske 40 %-grensen. Det er ikke umulig at hennes valgsuksess fra Saarland var tungen på vektskålen i hennes favør ovenfor Friedrich Merz.

Tre delstatsvalg i gamle øst

Etter Europavalget, og de mange kommunevalgene i mai, må tyskerne smøre seg med tålmodighet frem til september.

Allerede på månedens første dag avholdes delstatsvalg i både Brandenburg og Sachsen, begge delstater som tilhørte DDR før gjenforeningen i 1990. 

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fikk høyrepopulististene i AfD (Alternative für Deutschland) hele 27 % av stemmene i Sachsen, og ble dermed delstatens største parti. Et tilsvarende resultat ved det kommende valget i september vil være et alvorlig nederlag for kristendemokratene, og med det Annegret Kramp-Karrenbauer.

Siste meningsmålinger viser derimot at AKK og co har økt forspranget til AfD siden 2017. CDU har en oppslutning på 29 %, AfD på 25 %. Det blir med andre ord svært jevnt.

Selv om 29 % av stemmene antagelig ville medført valgseier for CDU, er oppslutning på under 30 % unektelig et sviende nederlag. Tilbake i 2014 fikk kristendemokratene hele 39 % ved det forrige delstatsvalget i Sachsen.

Lettere blir det ikke i Brandenburg, delstaten som omkranser Berlin med sine 2,5 millioner innbyggere. Siste meningsmåliger viser rekordsvake 21 % oppslutning for CDU. 

To måneder senere, nærmere bestemt 27. oktober, følger høstens tredje delstatsvalg i tidligere Øst-Tyskland, denne gang i Thüringen. Tilbake i 2014 tapte CDU for første gang siden gjenforeningen regjeringsmakten, og for første gang noen sinne tok sosialistene i Die Linke over regjeringskontorene i en tysk delstat.

Foto: https://www.flickr.com/photos/151691008@N06/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: