130 milliarder euro for å redde Tyskland ut av koronakrisen

Merkel og co enige om ny konjukturpakke for å redde den tyske økonomien.

(tyskpolitikk.no): Fredag 12. juni ble den tyske regjeringen enige om en massiv “konjukturpakke” for å redde den tyske økonomien.

130 milliarder euro skal brukes på forskjellige tiltak som skal gjøre livet lettere for næringsdrivende og forbrukere innenfor de tyske grensene.

Tiltakspakken innebærer blant annet at den alminnelige merverdiavgiften kuttes fra 19 til 16 %. På dagligvarer senkes satsen tilsvarende fra syv til fem prosent. De nye satsene skal gjelde fra 1. juli til 31. desember, og kommer anslagsvis til å koste 20 milliarder euro alene. Regjeringen håper at mindre merverdiavgift vil føre til økt konsum. 

Regjeringen har også blitt enige om å øke barnetrygden for året 2020 med 300 euro per barn.

Bilindustrien står sterkt i Tyskland. Av den grunn har regjeringen valgt egne tiltak for å hjelpe Volkswagen, Daimler og BMW. Denne gangen er det derimot bare produksjon av miljøvennlige kjøretøy som støttes.

For elbiler til en verdi på under 40 000 euro vil staten bidra med 6000 euro. Tidligere har satsen ligget på 3000 euro, skriver ARD. I tillegg skal nettverket av ladestasjoner utbygges kraftig. 

Tiltaket skal ha blitt drevet gjennom av det sosialdemokratiske partiet SPD, noe som har skapt splid mellom partiet og de assosierte fagforeningene.

I tillegg til de nevnte tiltakene, har den tyske regjeringen også vedtatt kutt i strømprisene, samt ytterligere økonomisk støtte til næringslivet, og bedrifter som påviselig har blitt rammet hardt av krisen.

For at tiltakene skal tre i kraft, trenger regjeringen samtykke fra både Forbundsdagen og Forbundsrådet. Med de to folkepartiene SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) og CDU (Christlich Demokratische Union) i regjering er dette bare en formalitet. Partiene som nå har blitt enige om å bruke 130 milliarder euro på å redde den tyske økonomien har trygt flertall bak seg i begge kamre.

Hull på Schwarze null

I lang tid har knallhard sparepolitikk stått i sentrum for den tyske regjeringens sparepolitikk.

Siden tidlig på 2000-tallet har Tyskland etterstrebet å tjene penger over statsbudsjettet. Sparedoktrinen kalles gjerne Schwarze Null, det sorte null.

I møte med finanskrise og klimakrise har kristendemokratene nektet å fire på kravene. Så sent som i 2019 vedtok regjeringen massive kutt i kullproduksjonen, uten ønske om å finansiere kuttene ved å ta opp lån i de internasjonale finansmarkedene.

Koronakrisen har derimot gitt pipa en helt annen lyd.

Angela Merkel (CDU), og finansminister Olaf Scholz (SPD), gjorde det tidlig klart at tiden er inne for å bruke penger, og at det tyske statsbudsjettet igjen vil gå i minus, for å redde den tyske økonomien i tiden som kommer. 

Også på internasjonalt nivå har krisen fått tyskerne til å tenke annerledes. I mai la Angela Merkel og Emmanuel Macron frem et forslag om at EU skal ta opp felles gjeld for å bistå landene som har blitt hardest rammet av koronakrisen. Forslaget innebærer også at store summer skal overføres til land som Spania og Italia uten at pengene skal betales tilbake.

Tiltaket anses som et dramatisk linjeskift i kristendemokratenes finanspolitikk, og som et vågalt trekk fra Angela Merkels side.

Les mer: Forbundsdagen vedtok historisk tysk krisepakke på 750 milliarder euro.

Les mer: Tysk konkurransekraft henger etter – svakeste resultat på 10 år.

Foto: Finansminister Olaf Scholz https://www.flickr.com/photos/boellstiftung/

Erik Rustad Markussen

Erik Rustad Markussen er redaktør for tyskpolitikk.no. Han er jurist, og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Berlin. Siden høsten 2018 har han skrevet om tysk politikk for Agenda magasin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: